Догађање

КОНКУРС ИКТ МЕДИЈА „ДИГИТАЛНИ СВЕТ ПОЉСКОГ ЦВЕЋА“

       Библиотека „Љубиша Р. Ђенић“ Чајетина и Интернет клуб Љиг расписују  КОНКУРС ИКТ МЕДИЈА „ДИГИТАЛНИ СВЕТ ПОЉСКОГ ЦВЕЋА“.
      Циљ конкурса је промоција и очување хортикултурне  Србије коришћењем дигиталних формата. На конкурсу могу учествовати аматери и професионалци са пребивалиштем у Републици Србији. Учесницима се оставља слобода да, у складу са задатом темом, изразе своје идеје и испоље креативност. ИКТ медјски записи – видео и фото, који треба да приказују СВЕТ ПОЉСКОГ ЦВЕЋА, хортикултурне мотиве Србије, као и индивидуалне или колективне активности  на том пољу ( узгој, производња, селекција, истраживање, опис, запис, иновације… )
 
ДЕТАЉНИЈЕ КЛИКОМ НА ЛИНК:

http://www.internet.edu.rs/index.php/2-uncategorised/115-n-urs-i-di-digi...

Завршна сесија пројекта WiFi културе Србије

       

       У понедељак, 24. 12 2018. године у 12 часова, у Вуковој сали Библиотеке града Београда одржана је завршна сесија пројекта WiFi културе Србије.

       Овом приликом су представљене мобилна и PC апликације одабраних садржаја из дигиталних респозиторијума националне културне баштине и извршена је расподела WiFi рутера установама културе које су биле партнери Интернет клубу Србије у пројекту из Београда, Новог Сада, Кикинде, Смедерева, Крагујевца, Ниша, Чајетине, Лазаревца, Старе Пазове и Љига.
       Пројекат WiFi културе Србије представљаће јединствену популаризацију дигиталних садржаја културе, пре свега, младим корисницима WiFi мобилних услуга.
Одабир дигитализованих садржаја, који су путем Web hotspot апликације приближени савременој ИТ комуникацији, предложио је тим угледних зналаца из свих области културе Србије.
       Захваљујући Министарству културе, ови садржаји су постављени на рутере, који су подељени по целој Србији. Дакле, од јануара 2018. године корисницима услуга библиотеке "Љубиша Р. Ђенић" у Чајетини, као и осталим установама културе које су учесници овог пројекта,  биће доступно по 30 минута бесплатног интернета са одабраним садржајима из културне баштине Србије, што је 15 ари културе по целој Србији.
 

НАЈАВА: Слом Немачке 1918.

       Љубазно Вас позивамо на предавање поводом великог јубилеја, завршетка Првог светског рата.

       Предавање "Слом Немачке 1918." се односи на пропаст Немачког царства, и биће одржано у среду, 7. новембра 2018. године у 19 часова у сали библиотеке "Љубиша Р. Ђенић". Предавач је Самир Аслани, новинар и публициста, уредник портала "zlatibor.tv" и уредник књиге "Ловачки авиони II светског рата" (2004).
 
 

НАЈАВА: 63. МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ КЊИГА У БЕОГРАДУ - Ужичко издаваштво

     

       На 63. Међународном сајму књига у Београду, ужичко издаваштво биће представљено са  39 издавача и 85 наслова књига и периодике. 

 

       Промоција издања одржаће се у среду,  24. октобра 2018. године у 13 сати на Платоу Бранко Миљковић у Хали 1 А, a између осталих, биће представљена и књига у издаваштву Библиотеке "Љубиша Р. Ђенић" - РАДОМИР РАДЕ ВЕРГОВИЋ: ретроспектива 1960-2018, о којој ће говорити директорка библиотеке Снежана Ђенић.
       Поздравну реч имаће Немања Нешић, потпредседник Града Ужица и Славица Стефановић, директорка Народног музеја Ужице.
 
       Представљају се следећа издања:
 
1. КУЋА ЗА ЈУНАКЕ/ Александар Лале Милосављевић, 
издавач Народни музеј Ужице - 
о књизи говори Даница Диковић Ћургуз
2. НЕБЕСКИ КЉУЧЕВИ/  Зоран Јеремић, тематски број Међаја бр. 104/105/106, издавач Народна библиотека Ужице, 
говори Душица Мурић
3. МЛЕКО И КРВ – Слободан Пенезић Крцун/ Жељко Марковић, издавач Историјски архив Ужице
4. СТАЗАМА ЖИВОТА / Миодраг Верговић, издавач “Удружење Колектив” Ужице, говори Зоран Жеравчић
5. ВРЕМЕ СУМРАКА/ Љубивоје Јовановић, издавач Библиотека Ариље, 
говори  Марија Алексић
6. БАЈИНА БАШТА У СЛИЦИ И РЕЧИ/  / група аутора,        издавач Stefan Co, Бајина Башта, говори Обрад Додић
7. ПОЖЕГА У  XIX  И ПРВОЈ ПОЛОВИНИ  XXВЕКА/ Миодраг Д. Глушчевић, издавач Народна библиотека Пожега,
говори Гордана Стевић
8. РАДОМИР РАДЕ ВЕРГОВИЋ: ретроспектива 1960-2018/ издавач Библиотека “Љубиша Р. Ђенић”, Чајетина, говори Снежана Ђенић
 
 

Смотра ХОРТИКУЛТУРНЕ Е-БИБЛИОТЕКЕ Србије

 

       У Кикинди, 10. октобра 2018. године Интернет клуб из Љига и Народна библиотека "Јован Поповић" организовали су Смотру ХОРТИКУЛТУРНЕ Е-БИБЛИОТЕКЕ Србије.

       Смотра је својеврстан наставак Фестивала цвећа, одржаног у Чајетини од 18. до 21. маја 2018. године. Циљ пројекта јесте да се кроз креативност и маштовитост унапреди пословање библиотека у Србији.
 
       
       Прва смотра у Кикинди окупила је 48 библиотекара из Лазаревца, Београда, Кикинде, Ковачице, Сенте, Чоке и Чајетине.
       Учесници су на самом почетку имали прилику да чују предавање о Хортикултурним библиотекама - директора Народне библиотеке "Јован Поповић" из Кикинде, а затим и Мирка С. Марковића - библиотекара саветника, који је и свечано отворио Смотру.
 
 
       У оквиру радног дела програма, отворена је изложба "Цвеће родног краја". Реч је о несвакидашњој изложби уметничких радова, чији су аутори ученици ОШ "Димитрије Туцовић из Чајетине. Изложбу је отворила Снежана Ђенић, директор Библиотеке "Љубиша Р. Ђенић", том приликом истакла је важност једне овакве манифестације, али и зашто је Фестифал кренуо управо са Златибора:
      "Зашто баш Фестивал  цвећа и зашто баш Златибор? 
       Златибор због тога, што  је одувек изазивао интересовање особеним својствима која су га уобличила у данас најпосећеније место Србије, најпре својом раскошном лепотом заталасане  висоравни са травнатим хоризонтима, широким видицима и живописним пејзажима. 
       Драгоцена лековитост ове планине, богатство и разноврсност флоре, климатски елементи, учинили су да крајем деветнаестог века постане позната под називом „прва српска ваздушна бања“.
       Погодна надморска висина, довољне количине падавина и велика инсолација основ су бујене вегетације Златибора. Опсежна научна истраживања показала су да  на златиборској висоравни расте чак 440 различитих биљака..."
         
 
       На Смотри, премијеру је доживела и Химна пољском цвећу, настала 19. маја 2018. године у Чајетини. Текст су написали ученици ОШ "Димитрије Туцовић" у оквиру литерарне радионице која је била једна од активноти на Фестифалу пољског цвећа. Химну је компоновао проф. Драган Мирчић.
 
 
ХИМНА ФЕСТИВАЛА ЦВЕЋА
 
 
ЉУБИЧИЦА СТИДЉИВА ЗАСПАЛА У ТРАВИ
СНОВИ ЈОЈ СЕ МИРИСНИ ВРЗМАЈУ ПО ГЛАВИ.
 
ДЕЛИЈА ЗУМБУЛ У ПЛАВОМЕ ЖАКЕТУ
НАЈЛЕПШИ ЈЕ ЦВЕТИЋ НА ЦЕЛОМЕ СВЕТУ.
 
ЗЛАТИБОРСКИ ВЕТАР ШТО НАМ ЦВЕЋЕ СЕЈЕ
ДОНЕО ЈЕ МИРИС БЛАГ ДА ЈОЈ СРЦЕ ГРЕЈЕ,
 
МИРИШУ И ЗВОНЧИЋ И ШЕБОЈ И ВРБИЦА
МИРИШЕ ЉУТИЋ,  МАСЛАЧАК, КАМИЛИЦА,
 
НАЈЛЕПШЕ МИРИШЕ ЗУМБУЛ ЗБОГ ПЛАВОГ ЛИЦА
НАЈДРАЖА ДЕЛИЈИ ПОЉСКОМ ЈЕ ЉУБИЧИЦА.
 
 
      Поред поменутог, на скупу се говорило и о дигитализацији, као и о њеним предностима, али о могућностима за унапређивање библиотекарства у том правцу.
      
      Велико инетресовање и искрене емоције изазвало је извођење  Хортикултурне позоришна представа полазника драмске секције огранка Народне библиотеке „Јован Поповић“ из Мокрина.
 
 
      Библитекарско радно дружење завршило се уз заједнички закључак да би Фестивал цвећа и смотре налик овој требало да прерасту у традицију, која ће сваке године расти и радити на очувању правих вредности.
 
 

Дечја недеља у Библиотеци "Љубиша Р. Ђенић"

 

Традиција обележавања Дечје недеље у свету и код нас мери се деценијама. Дечја недеља је први пут обележена 1934. године на предлог организације Пријатељи деце Србије, а 1987. године  дефинисана је  Законом о друштвеној бризи о деци.Манифестација Дечја недеља се сваке године одржава у месецу октобру, са циљем скретања пажње јавности на децу и младе.

Библиотека „Љубиша Р. Ђенић“ је поред ОШ „Димитрије Туцовић“, Спортског центра Чајетина и бројних других установа, такође обележила Дечју недељу и то кроз низ дружење на најмлађима. 
Наиме, у уторак 02.10.2018. године, наше просторије су посетили малишани из Мачката. На дечјем одељењу угостила их је  библиотекар Љиљана Ракић. Читале су се бајке и сликовнице, а најмлађима је на задовољство свих било веома лепо и угодно.
 
 
       Наредног дана, у среду, били смо домаћини великом пријему првака са територије општине Чајетина које је овога пута, поред запослених у Библиотеци „Љубиша Р. Ђенић“, дочекао и поздравио председник општине Милан Стаматовић. Том приликом ученицима је  уручено по 5.000 динара као наставак мера активне популационе политике. Арсен Ђурић, заменик председника Општине и председник Организационог одбора манифестације "Песничке ватре златиборске", малишанима је уручио књигу "Сунчање на месечини" коју им је потписао аутор Љубивоје Ршумовић.
       Библиотека је  прваке даровала бесплатном чланском картом.
 
 
       У петак 05. 10. угостили смо децу из вртића у Чајетини. Уз песму, рецитацију и забаван разговор, провели смо угодно преподне. Истог дана гости су нам били и млади из Дневног боравка „Зрачак“. Нама увек драги гости из „Зрачка“ већ су били упознати са правилима понашања у библиотеци, па смо за ову прилику спремили презентацију у виду едукативне сликовнице о лепом понашању у њиховим домовима.
 

ПОНОВО ГОРЕ ПЕСНИЧКЕ ВАТРЕ ЗЛАТИБОРСКЕ

 

       Манифестација Песничке ватре златиборске одржана је пети пут на Златибору, у хотелу Палисад и на Шуматном брду.

Традиционалну културну манифестацију отворио је председник општине Чајетина Милан Стаматовић рекавши да су сви окупљени веома важни како би се унапредила култура:
 
       "Ви сте ту да не заборавимо да унапредимо нашу културу и мала места и промовишемо све оно што су наши преци радили пре нас. И ово вече је посвећено Десанки Максимовић и Бертолту Брехту. Ово је сигурно водиља за неке наше нове писце и уметнике који ће сигурно и овде у малим срединама да настану и израсту. Ми смо као локална самоуоправа ту да дамо подршку томе и да промовишемо наше традиционалне вредности".
       Добитник овогодишње Повеље Песничких ватри је  Перо Зубац, који је и запалио симболичну ватру – вечни пламен поезије, а признање му је уручио председник организационог одбора и заменик председника општине Арсен Ђурић.
„Срећан сам што су ми организатори, моји пријатељи, омогућили да видим где почива Саво Јовановић Сирогојно, јунак мог детињства. Драго ми је што се ово место одржава чисто, и што нема ниједног графита“
рекао је српски писац при паљењу ватре код Спомен костурнице страдалима у Другом светском рату.
       Тема страдања била је заступљена у поезији Бертолта Брехта и Десанке Максимовић, којима је овогодишња манифестација и посвећена. У години када се обележава 120 година од рођења немачког писца и српске песникиње њихове стихове у Палисаду су казивали и изводили Слободан Љубичић, Данка Стојиљковић и Љубодраг Беговић. Поред песама „Тражим помиловање“, „Крвава бајка“, „Извештај Срба“, „Спомен на устанак“ које су писали Брехт и Максимовић на Песничким ватрама представљена су и дела Алексе Шантића, Федерика Гарсије Лорке, Милоша Црњанског…
       У свечаном програму су учествовала и деца из хора основне школе „Димитрије Туцовић“ у Чајетини и Марко Џамбасовић.
И ове године на Златибор су стигли и песници који учествују на традиционалним међународним Београдским сусретима писаца, а златиборској публици представили су се Лудвиг Леге из Немачке, Лучиан Алексиу из Румуније, Месут Шенол из Турске и Дмитри Сергејевич Бурагов из Украјине. Златиборски песници Мирјана Ранковић Луковић и Милосав Радибратовић својим песмама  „Други завичај“ и „Златиборје“ позвали су поклонике културе и за следеће Песничке ватре златиборске које ће се одржати за годину дана.
 
 Преузето са:
 ЗЛАТИБОР ПРЕС - СПОРТСКИ ЦЕНТАР ЧАЈЕТИНА
 

Летњи улични ерски кабаре

Почетком августа 2018. год. одржан је Једанаести летњи улични ерски кабаре. Реч је о манифестацији која се традиционално одржава у јеку туристичке сезоне на тлу Чајетине и Златибора.
Кабаре је манифестација интернационалног карактера и богатог културног садржаја који обухвата: анимацију уличних свирача и кловнова, музички програм, позоришне представе и сл. Манифестација се одржава под покровитељством Општине Чајетина а у организацији библиотеке „Љубиша Р. Ђенић“  и Туристичке организације Златибор.
Од 2009. године библиотека организује и Конкурс за најбољи афоризам године и проглашава победнике током Кабареа. Ове године на Конкурсу је учествовало 84 афористичара, са око 1700 афоризама. Учесници су претежно из Србије и суседних земаља. Жирирање доспелих радова ове године извели су Нешко М. Илић, Слободан Симић, Зоран Богдановић и Љиљана Ракић.
Награде су освојили: 
треће место- Марина Аристо Марковић из Ниша;
друго место- Нинус Несторовић из Новог Сада;
прво место- Бојан Љубеновић из Београда. 
Због великог интересовања и одзива на Конкурс афористичара године жири је додатно доделио три захвалнице:
Зорану Ђуровићу, Владиславу Влаховићу и Дејану Тофчевићу.  

 

Резултати Конкурса за афористичара године, 2018.

На јубиларни десети Конкурс за најбољег афористичара, који објављује Библиотека "Љубиша Р. Ђенић", у оквиру манифестације "Летњи улични ерски кабаре", који има међународни карактер, јавило се 84 афористичара из Србије, Црне Горе, Хрватске, Босне и Херцеговине и Републике Српске, са око 1700 афоризама. 

Жири у саставу: Нешко М. Илић, председник жирија, др Слободан Симић, Зоран Богдановић и Љиљана Ракић, донео је следећу одлуку:

прва награда - петодневни боравак за две особе у апартманима Туристичке организације Златибор - освојио је Бојан Љубеновић из Београда,

друга награда - продужени викенд у конацима Музеја на отвореном "Старо село" Сирогојно - добио је Нинус Несторовић из Новог Сада,

трећа награда - викенд за две особе у хотелу "Ирис" на Златибору - припала је Марини Аристо Марковић из Ниша.

Награде ће бити уручене првог дана манифестације "Летњи улични ерски кабаре" у Чајетини, у петак 3. августа 2018. године.

Свечаност поводом обележавања Дана Библиотеке

 

И ове године уз видовданску академију и изложбу слика Рада Верговића "Рујни Златибор", запослени у библиотеци су, уз велики број читалаца, уметника, пријатеља, стваралаца, и сарадника прославили Дан Библиотеке "Љубиша Р. Ђенић". 

 

 

Библиотека "Љубиша Р. Ђенић" је и ове године успешно обављала своју делатност. Пратећи савремене тенденције у библиотекарству, библиотека је део великог пројекта "Виртуелне библиотеке Србије" и прва библиотека у Златиборском округу која је активирала савремену COBISS позајмицу. Програмске делатности су важан део рада за богат културни живот ове средине, и библиотека се потрудила да и ове године манифестација буде што више, а неке од њих су већ традиционалне - Летњи улични ерски кабаре, који негује и презентује ерски хумор. Настављена је и организација изложби широм Србије, на којима су представљене историјске личности и културна баштина нашег краја. Библиотека је била веома успешна и на пољу издавачке делатности; у издању Библиотеке "Љубиша Р. Ђенић" ове године објављено је чак 6 публикација.

 

 

Од ове године Библиотека ће бити богатија за дигитално издање ретке публикације од посебног културног значаја, др Богослава Шулека под називом "Југословенски именик биља" из 1879. године, посредством господина Мирка Марковића, дечјег писца и дугогодишњег библиотекара Библиотеке града Београда.

 

 

Из године у годину Библиотека има све већи број посетилаца али и сарадника који својом стручношћу и трудом помажу да ова установа ради успешније. Ове године захвалнице су добили:

- Градски хор "Златиборска вила", Ужице

- Драган Димић, академски вајар

- Душан Старчевић, академски сликар

- Интернет клуб Љиг

- Тамара Јовановић, ученица, највернији читалац Библиотеке за 2017. годину.

 

 

 Историчар и директор Библиотеке, Снежана Ђенић, отварајући изложбу "Рујни Златибор", Рада Верговића, истакла је да већ дуги низ година маниром врсног мајстора овај елитни сликар обележава српску културну сцену. "Пред нама је нови циклус слика из импресивног опуса симболичног назива, обележен особеном ауторском поетиком и личним, препознатљивим знаком Радомира Верговића, уводи нас у један готово митски простор, који његовим умећем откривен, поприма изглед пасторалног раја. Његови предели су тихи и идилични, али страсни и раскошни са узаврелим, пламтећим шумама и усамљеним боровима, позлаћеним бреговима и висовима, потоцима и тајновитим путевима, без људи чије је присуство видљиво кроз симболе."

 

 

Захвалницу и честитку аутора изложбе Рада Верговића, који из оправданих разлога није могао да присуствује, преносимо у целости

"Дозволите ми да најпре честитам вредном колективу Библиотеке, њихов дан и празник, са жељом да нас још много година духовношћу и лепотом бране од отуђења и свеколике ружноће. Честитам и Вама, Чајетинцима и Златиборцима што имате овакву библиотеку која би била понос и много већих средина. Она нас окупља око себе да нам покаже да су нам овде корени дубоки, да нам руј ове планине тече у жилама, да су нам наши праоци најбољи савезници, ако их умемо чувати и разумети. 

Песник је лепо и тачно рекао да се домовина брани лепотом, али додао бих да се и човек брани лепотом. Лепотом се бранимо да не постанемо супротност свему ономе што је људско и божанско. Овде смо се на овој изложби окупили зато што волимо Златибор, волимо лепоту коју у нама буди, духовне видике, и просторе које нам отвара, и слободу да се поносимо тиме.

Хвала вам што волите Златибор, и хвала вам ако сте и моју љубав осетили у овим сликама. ЖИВЕЛИ!

Раде Верговић, на Видовдан 2018."

 

 

 

Сакупљач садржаја