Догађање

КОНКУРС ЗА НАЈБОЉЕГ АФОРИСТИЧАРА 2017

      Савет традиционалног "Летњег уличног ерског кабареа" који се одржава у Чајетини и на Златибору, 4. и 5. августа 2017. године, организује КОНКУРС ЗА НАЈБОЉЕГ АФОРИСТИЧАРА

       Ове године тема је: "ПОРЕД БРИГА РАЗБИБРИГА"

       Награде се додељују за допринос популаризацији хумора и неговању ерског духа. Награђени добијају дипломе Ерског кабареа и боравак у неком од хотела на Златибору и то:

- прва награда: пет дана

- друга награда: продужен викенд

- трећа награда: викенд

       Рок за приспеће афоризама је 20. јул 2017. године. Радове достављати са пуним именом и презименом, адресом и бројем телефона.

       Објављивање одлуке жирија о награђеним радовима је 30. јул 2017. године. Додела награда обавиће се првог или другог дана манифестације. Организатор преузима право штампања књиге афоризама доспелих по објављеном конкурсу.

       Радове слати на адресу: 

       Библиотека "Љубиша Р. Ђенић"

       Златиборска 1

       31310 Чајетина

       или email ljubisardjenic@mts.rs

        телефон: 031 3831-380 или факс: 031 3831-924

    

       

Урнебесна физика

     У пуној сали библиотеке, 4. априла је представљена књига "Урнебесна физика" професора и научника Светислава Пауновића. Да ова књига огледа и експеримената из физике буде интересантна и прихватљива помогли су као кординатори писци за децу Бранко Стевановић и Игор Коларов, а баш Бранко Стевановић је чајетинским основцима представио ову књигу.

     "Научник и професор,  Светислав Пауновић је предавао у многим школама код нас и на колеџу у Торонту, тако да је знао колико и на који начин ће ученици најлакше прихватити ову тешку науку. Добио је и унуке, и пишући ову књигу и позивајући нас, као песнике, да обрадимо његову идеју,  хтео је свој деци и својим унучићима да остави нешто по чему ће га се сећати. Нажалост није доживео да види корице ове књиге. За корице и илустрације била је задужена Ана Петровић", рекао нам је Бранко.

     У књизи се са доста елемената комике, кроз речи и доскочице, износе и представљају огледи, експерименти, затим, описују се животи и анегдоте из живота многих физичара, а Бранко Стевановић је на најинтересантнији начин ђацима представио "Урнебесну физику".

"Дани библиотека на Интернету" у библиотеци "Љубиша Р. Ђенић"

     Дани библиотека на Интернету у библиотеци "Љубиша Р. Ђенић", у Чајетини - Златибор, окупили су се досадашњи добитници ласкавог признања WEB Библиотека.

     Ту су додељена и награда за WEB Библиотеку 2017, библиотеци "Вук Караџић" из Пријепоља и признања Велика плакета захвалности, Снежани Ђенић (Чајетина) и Бојани Маринчић (Ужице).

     Такође, додељена је и прва Плакета за Андроид библиотеку, Вукосаву Средојевићу, дипл.инж. Затим је, уз утврђивање чињеница даљег рада мреже, проф. др Жељко Вучковић одржао инспиративно предавање "Интернет библиотеке".

    У раду током првог дана узели су учешће библиотекари из Суботице, Сомбора, Инђије, Београда, Лазаревца, Пожаревца, Малог Црнића, Јагодине, Ваљева, Ужица, Чајетине, Нове Вароши, Пријепоља...

      Другог дана излагање је имао Драган Роквић из библиотеке из Суботице, дајући преглед актуелног стања наступа библиотека на е-платформама у региону и указујући на потребу за Библиотечки информативни Клауд, који би био зборно место информација о дигитализованим библиотечким респозиторијумима. Вукосав Средојевић је дао информатичке аспекте ове приче, а Станиша Јошић реалне могућности ИТ логистике.

    Значај овог јединственог окупљања библиотека које много помажу на своје Интернет присуство утолико је већи што је почетак рада првог Библио Инфо Клауда, који ће од 1. маја 2017. године бити доступан на интернет адреси www.biblioteke.rs.

   Фотографија: Фото Никић      

 

"Дани библиотека на Интернету"

     У библиотеци у Чајетини 16-17. марта 2017. године Интернет клуб организује "Дане библиотеке на Интернету". Планирано је да у ова два дана рада, досадашњи добитници WEB Библиотека разматрају и размене до сада усвојена интернет искуства.Такође,  планирано је да се уручи награда за најбољу WEB библиотеку 2016. године, библиотеци "Вук Караџић"из Пријепоља, као и награда за "Библио андроид" андроид апликацији Библиотеке града Београда.

     Другог дана биће одржан - Панел Облак културе Србије уз формирање првог "Библио Инфо Клауда" библиотечке мреже и свих који желе да учествују у њеном раду.

Представљена књига "Вештина лечења мојих предака"

     У сали Библотеке, 9. октобра Радомир Антић је представио своју, другу по реду књигу "Вештина лечења мојих предака; Дечанска метода за све болести". Прва књига коју је Антић објавио је "Како је лако исцелити човека" и такође се односи на лично искуство лечења људи старим, понекад заборављеним методама исцељења и самоисцељења.

     Радомир Антић је по чину потпуковник у пензији, а посао којим се сад бави је породична традиција дуга 150 година, коју је он прихватио од деде и мајке и успешно наставља традицију са својом децом. Добио је благослов манастира Хиландар за своје вештине и златне исцелитељске руке 2002. године, има звање вишег спортског терапеута од 2005. године. Захваљујући Удружењу спортске медицине промовисан је за почасног доктора спортске медицине на конгресу у Грчкој.

      Говорећи о својим вештинама и стеченим знањима, за себе каже да је у народу познат као "Костоломац", а то је човек који је знао, по осећају и стицањем знања од предака, да намешта кости и ослобађа тело од болова. Све је каже у скелету, у костима, сваки мишић који је укљештен и везивна хрскавица, може да се ослободи посебним начином масаже. За "неверне Томе", на лицу места је, укратко и демонстрирао, начин рада и поједини посетиоци Библиотеке су му прилазили са страхом, јер су под његовим рукама кости пуцале. Интересантно је то, после кратког третмана, да су многи коментарисали да се осећају као да су збацили џак са леђа. Костоломац није чудотворац, али је успешан у масажи, растерећењу костију, "понекад су успешнији од ортопеда", умеју да наместе кост, санирају "ишчашење", извуку живац... Господин Антић каже да смо ми ипак, на неки начин чудан народ, јер поздрављамо новотарије, увозимо алтернативну медицину неких других народа и потпуно је подржавамо: јога, акупунктура, шију жицу..., а не верујемо нашим старим вештинама лечења које су у медицини доказане и признате.

 

 

 

Радионица "Живети у хармонији", предавач Снежана Турина, дипломирани Фенг Шуи стручњак

     У четвртак, 13. октобра одржана је радионица "Живите у хармонији". Предавач је била Снежана Турина, дипломирани Фенг Шуи стручњак.

     Учесници радионице могли су сазнати како да уреде свој дом да би живели у хармонији и како да заштите себе и свој дом од штетних зрачења.

     Присутни су могли сазнати и шта је Фенг Шуи. Снежана Турина је рекла да је Фенг Шуи древна кинеска наука о усклађивању живота у сагласју са снагама универзума. Стара је преко 5000 година и представља науку, а није религија или њен део, као што су многи мислили. Као научни метод представља део традиције Фенг Шуи вештине и то уметност балансирања и хармонизације космичке " Чи" енергије са људима и простором.

    Фенг Шуи доводи до животног бољитка, здравља и усаглашене љубави.

    По тврђењу Снежане Турине, Фенг Шуи се користи у налажењу повољне локације за стан, кућу, канцеларију, унутрашњу декорацију, поправља енергетски баланс, а самим тим и здравље и љубав у простору. Наша кућа, стан или канцеларија су, у суштини, наши први кораци и увод у Фенг Шуи анализе, а касније и Фенг Шуи елаборате.

     За примену Фенг Шуи техника, није потребно знање архитектуре, грађевинарства или неких других наука. Потребно је осећање припадања Планети Земљи. Само љубав и лакоћа између људи, космичке Чи енергије и простора.

     Управо то, ту енергију је осетила и Снежана Турина на овој радионици, што је и уписала у Књигу утисака.

И ове године ученици првог разреда добили чланске карте и пакетиће

    

      По старом, опробаном рецепту, 5. октобра у оквиру обележавања Дечје хедеље, 119 ђака првог разреда са територије општине Чајетина бесплатно је учлањено у Библиотеку, а Општина им је даривала пакетиће са слаткишима и школским прибором.

     Ове године добродошлицу су пожелели првацима кловнови Немирко и Злица, девојчице Добрила и Мирка, библиотекарка Љиљана Ракић, а испред Општине, саветница председника Општине, Слађана Вуловић.

   Заједнички, читани су стихови наших најпопуларнијих песника: Михаила Ћуповића, Љубивоја Ршумовића, Мике Антића, Јована Јовановића Змаја и других дечјих песника. Љиљана Ракић је упознала малишане са Библиотеком и сврхом њеног постојања, а кловнови и девојчице показали су како не би требало и како би се требало понашати у Библиотеци.

     После доделе пакетића и чланских карата, следило је дружење, рецитовање и певање уз песму "Кад си срећан..."

 

Радионица "Како да уредите свој дом уз помоћ ФЕНГ ШУИЈА"

Библиотека "Љубиша Р. Ђенић" организује радионицу "Како да уредите свој дом уз помоћ Фенг Шуија", у четвртак 13. октобра, у 13,00 часова. Предавач је Снежана Турина, дипломирани Фенг Шуи стручњак.

Дружење песникиње Леле Стојановић са децом у оквиру Дечје недеље

     Обележавању Дечје недеље, 4. октобра,  прикључила се и Библиотека која је организовала дружење ученика од првог до четвртог разреда ОШ "Димитрије Туцовић" са песникињом за децу, Лелом Стојановић. Лела Стојановић је још по нечему посебна што је на крају и привукло организатора да на дружење са децом доведе баш њу. Она је велики борац за очување животне средине. Написала је књигу за децу на тему екологије под називом "Оаза среће".

     Песме у књизи су поучне и усмеравају на то да је борба за чистију средину, а самим тим и чистију планету циљ свих људи на Земљи. Тај циљ је прихваћен без обзира на културолошке разлике, разлке у боји коже или којим језиком говоримо. Теме њених песама су: рециклажа, загађење воде и ваздуха, климатске промене, пластичне кесе и флаше, конзерве... Ове тешке теме које и језички "рогобатно" звуче, песникиња је успела да лепо упакује у један чист, искрен и едукативни "пакетић у стиховима".

   

     Када се песник упусти у игру, када је према деци искрен и спонтан, такву повратну реакцију добија од деце која га слушају. То је и овога пута било, у сали библиотеке струјала је та међусобна радост и разумевање.

 

Предавање Мирослава Јанковића поводом 75 година од почетка опсаде Лењинграда у Другом светском рату

    

    Синоћ је у Библиотеци „Љубиша Р.Ђенић“ одржано предавање поводом 75 година од почетка опсаде Лењиграда у Другом светском рату. На ову тему говорио је Мирослав Јанковић, професор руског језика и књижевности у средњој Угоститељско-туристичкој школи у Чајетини.

      Једно од најтрагичнијих поглавља Другог светског рата била је опсада Лењинграда, данашњег Санкт Петербурга у Русији. Она је почела 8. септембра 1941. године и трајала је скоро 900 дана – до 27. јануара 1944. Током тог периода, велики број људи у Лењинграду

је страдао, показавши невероватну издржљивост и јунаштво.

    

   Неки биланс након скоро трогодишње блокаде Лењиграда је око 640 000 мртвих. Околности под којима су ти људи умирали нису само војна дејства, није само бомбардовање. Tоком прве зиме, која је била веома хлада, велики број људи, деце, жена… умрло је од глади, хладноће и болести. Мањи број људи настрадао је због ратних дејстава“, објашњава професор Јанковић.

    Он додаје да је паклени план Немаца био опсада, изгладњивање становништва и бомбардовање града. Последице бомбардовања и глади по град су биле ужасне. Опсада је утицала на свест становника Лењинграда барем једну генерацију након рата.

    „Неке ране остају и вероватно ће остати заувек. Безмало не постоји ниједан становник данашњег Санкт Петербурга да није имао некога да је погинуо за време блокаде Лењиграда, што од глади, што од хладноће, што од ратних дејстава“, каже Јанковић.

 

 Текст преузет из Zlatiborpressa.

 

 

 

 

 

 

Сакупљач садржаја