Изложба слика Душана Старчевића

У уторак, 01.02.2022. у Галерији Културног центра Златибор, отворена је изложба слика Душана Старчевића, у организацији Библиотеке „Љубиша Р. Ђенић“ и ТО Златибор. Изложба ће бити отворена за посетиоце сваког радног дана од 10 до 17 часова, до 15. фебруара 2022. 

Душан Старчевић је рођен 1950. године у Ужицу. Дипломирао је  1984. године на Академији уметности у Новом Саду, на Одсеку за сликарство. Члан је УЛУС-а.

Библиотека „Љубиша Р. Ђенић“ је прошле године издала књигу „Душан Старчевић-Пут у светлост“, која представља животно дело овог знаменитог и даровитог ужичког сликара.

Душан Старчевић је увек у свом раду настојао да истражује многобројна питања која се односе на саму природу уметности и духовне аспекте човека. Он креира представе лишене било какве потребе за репрезентативним садржајем. У својим радовима Старчевић варира мотиве апстракције и фигурације, покушавајући да на симболичан начин одгонетне „тајну“ лепоте. Али не само лепоте, већ и много значајније и дубље поимање слике као духовног прозора у нешто што превазилази време и простор у коме обитавамо.

У времену када је све постало медијско и дигитално и када сликање, оно право сликање четкицом и бојом, опстаје само као некакав ексцес на маргини, Старчевић успева да нас врати коренима, сликарству какво је некад било, препуно емоција, енергије и снаге.