Промоција књиге "Много шарена књига" у Чајетини и на Златибору

 

Петак, 27. сепембар, био је резервисан за најмлаће чланове библиотеке. Наиме, гост Библиотеке „Љубиша Р. Ђенић“, био је Мирко Марковић – писац за децу, књижени критичар, библиотекар сарадник...

Мирко Марковић рођен је 1958. године у Београду, где је завршио основну школу и гимназију. Дипломирао је 1982. на Филолошком факултету. Аутор је десетак ауторских књига. Области које га интересују крећу се од истраживања интернета и модернизације библиотечког погледа на свет до књижевно историјских проучавања књижевности за децу и белетристике. 

Десет година се бавио новинарством. Уређивао, обновио и покренуо нове забавно ревијалне листове и часописе. Током новинарског рада најдраже му је време проведено у "Јежу" и "Ошишаном јежу" где је радио на свим местима од приправника до директора и упознао сва људска лица и наличја. 

Овом приликом, ученицима 4. разреда ОШ „Димитрије Туцовић“ из Чајетине представљена је Миркова нова књига – „Много шарена књига“.  Ово забавно дело, о смеху и шали у издању Библиотеке "Димитрије Туцовић" из Лазаревца, носи поднаслов  "За малу и велику децу“. Аутор овом путем, управо поручује да хумореске које чине ову књигу нису намењене само деци, већ и свим онима који се тако осећају. 

Неизоставно је споменути колико су чајетински четвртаци уживали у промоцији ове књиге. Највећу заслугу за то, наравно, носи сам аутор. Комуникација и енергија коју Мирко Марковић поседује у односу са децом, својствени су само великим методичарима и познаваоцима дечијег бића и психологије. Оно што је најбитније и што чини велико задовољство свих запослених у Библиотеци „Љубиша Р. Ђенић“, јесте дечија граја и смех, којих у петак нимало није оскудевало под кровом ове културне установе.

Истог дана, „Много шарена књига“ представљена је и у издвојеном одељењу Библиотеке „Љубиша Р. Ђенић“ на Златибору.  Овом приликом ученици шестог разреда ОШ „Димитрије Туцовић“  са Златибора имали су прилику да уживају у промоцији која их је до суза насмејала и забавила. Такође, битно је напоменути да је остварена изузетна сарадња са школом на Златибору и да ће у наредном периду просторије библиотеке бити коришћене и за потребе златиборских школараца, када год то буде потребно.