Промоција књиге " Укуси Златибора, гастрономско наслеђе"

 

У четвртак, 17. октобра, у Библиотеци „Љубиша Р. Ђенић“ промовисана је једна, не тако уобичајена књига - „Укуси Златибора, гастрономско наслеђе“ . Реч је о делу, аутора Дејана Загорца, које говори о гастрономској баштини Златибора, неодвојивом делу наслеђа ове планине.

Дејан Загорац је истраживач Завода за проучавање културног развитка и бави се односом екологије и културе и гастрономијом као делом нематеријалне културне баштине. Председник је еко центра, центра за социо-еколошка истраживања и документацију. Оно што је битно истаћи јесте чињеница да књига „Укуси  Златибора“, представља наставак издања о гастрономској нематеријалној културној баштини Србије којом се аутор бави. Наиме, досадашња објављена дела говоре у прилог томе да лепоту своје земље и свих њених делова, гледа гастрономским очима. Дејан Загорац  аутор је истраживања „Гастрономска мапа Србије“ и коаутор књига „Укус Ђердапа“ и „Гастрономски водич кроз градове и општине Србије“. Као резултат теренског рада у старопланинском, пиротском и књажевачком крају, објавио је књигу „Укуси Старе планине“. Успешно примењујући проверен систем рада, настала је и књига „Укуси Златибора“.

Гости промоције, који су уз аутора говорили о „Укусима Златибора“, били су његови пријатељи, али и сарадници који су допринели настанку овог, за Златибор, важног гастрономског водича. Присутнима се најпре обратила Снежана Ђенић, историчар и директор Библиотеке „Љубиша Р. Ђенић“. Госпђа Ђенић, која је дугогодишњи истраживач историје ужичког и златиборског краја, публику је подсетила на великог Сердара Јована Мићића и на то да је и он био страствени љубитељ и познавалац укуса златиборског краја. Након тога, присутни су имали задовољство да поздраве најзначајнијег завичајног песника, Љубивоја Ршумовића. Он је на најсликовитији начин дочарао шта за њега значе укуси Златибора, односно колико је вишеслојан  појам укуса код њега, јер га враћа у детињство и буди му најлепше успомене. Такоће, један од сарадника на књизи била је и еколог Гордана Брун која се обратила присутнима, као и Јелена Ђорђевић, портпарол Завода за проучавање културног развитка. На крају, сам аутор, најпре је истакао изузетно задовољство и захвалност на сарадњи свим присутнима, а о самој књизи рекао је:

„Трудио сам се да направим публикацију која је занимљива за широко читалаштво, али уједно може да буде основ за даља истраживања и да се некако редефинише туризам на Златибору да то не буде туризам палачинки и фаст фудова, апартмана већ да мотивишем људе да зађу у скривене кутке ове прелепе планине и да ту нађу и оне заборављене укусе и заборављене приче и легенде. На тај начин, ако се такав туризам развија, онда ће ти произвођачи да јачају и то ће бити корисно за локално становништво“.

Крај ове вечери, протекао је како доликује, јер су присутни након промоције, заиста имали прилику да уживају у шареноликим укусима Златибора, које је за њих обезбедила Библиотека „Љубиша Р. Ђенић“ у Чајетини.