Златиборска међународна смотра Хортикултурних библиотека и књижница на Фестивалу пољског цвећа – Чајетина 2020

У оквиру Фестивала цвећа, чији је домаћин Библиотека „Љубиша Р. Ђенић“, 21. маја 2020. године, одржана је Трећа национална смотра Хортикултурних библиотека и Друга регионална смотра Хортикултурних библиотека.

Поштујући услове рада у пандемији, INternet Club је заслужан за реализацију овог ИКТ сусрета, уз видео подршку студија Фото Никић. Ова јединствена манифестација је обједињена називом Златиборска међународна смотра Хортикултурних библиотека и књижница на Фестивалу пољског цвећа – Чајетина 2020.

Стваралачка биографија Ђорђа Марјановића

У уторак, 10. марта 2020. у Сали Библиотеке „Љубиша Р. Ђенић“, у Чајетини, одржана је промоција књиге Маријане Дујовић, „Енергија Слободе“, први пут представљене на 64. међународном београдском сајму књига, у оквиру издавачке куће Клио.

Изложба "Рујански старешина Јован Мићић"

У среду, 4. марта, 2020. године, у Галерији Kултурног центра на Златибору, отворена је изложба „Рујански старешина Јован Мићић, од хајдука до сердара, од сердара до заточеника Гургусовачке куле“,  чији је аутор Снежана Ђенић, директор Библиотеке „Љубиша Р. Ђенић“, историчар и виши кустос.  Посетиоци ће до 1. априла имати прилику да се подсете или да науче најбитње детаље везане за ову историјску личност, која је одиграла веома важну улогу у једном историјском тренутку у Србији.

Радионица поводом Међународног дана жена

Поводом предстојећег празника, Међународног дана жена, средња васпитна група из вртића „Нарцис“, је у понедељак, 3. марта 2020. године, реализовала активност у сарадњи са Библиотеком „Љубиша Р. Ђенић“.  

У просторијама огранка библиотеке на Златибору, деца су најпре имала прилику да чују приче из појединих дечијих књига и да опробају своје знање у квизу „Радозналац“.  Други део радионице је био посвећен изради честитки за маме. У том послу, деца су имала помоћ васпитача и запослених у библиотеци.  

Семинар „Дигитална комуникација библиотека у раду са младим корисницима"

У петак, 28. фебруара 2020. године, у заједничкој организацији Библиотекe „Љубиша Р. Ђенић“ и Интернет клуба, у просторијама Библиотеке „Љубиша Р. Ђенић“, одржан је семинар из програма сталног стручног усавршавања у библиотечко–информационој делатности „ДИГИТАЛНA КОМУНУКАЦИЈА БИБЛИОТЕКА У РАДУ СА МЛАДИМ КОРИСНИЦИМА“, у трајању од шест наставних сати.

Монодрама „Мудри и јуначни војвода Јанко Катић“

У уторак, 25. фебруара 2020. године, у Библиотеци „Љубиша Р. Ђенић“ одржана је монодрама „Мудри и јуначни војвода Јанко Катић“. Она представља кратак животопис једног од најзначајнијих војвода Првог српског устанка. Такође, ова монодрама је поуздан историјски подсетник, јер ју је написао врстан познавалац историје и познати српски књижевник Милован Витезовић, а лик Јанка Катића верно је приказао глумац Александар Дунић, у костиму српских војвода, који је израдио костимограф, Борис Чакширан.

Радионица поводом Међународног дана матерњег језика

У петак, 21. фебруара 2020. године, у Библиотеци „Љубиша  Р. Ђенић“, одржана је радионица са децом из ПУ „Радост“. Повод за њихову посету је Међународни дан матерњег језика, који се са на овај дан обележава широм света, још од 2000.године.  Основни циљ је да се подигне свест о значају матерњег језика и мултилингвизма.

Радионицу смо започели међусобним поздрављањем на различитим језицима, а затим смо разговарали о значају очувања матерњег језика, као и о изреци „Човек онолико вреди колико језика познаје“.  Да би умели да ценимо туђе, морамо прво да ценимо своје. 

Галерија Љубише Р. Ђенића-први део

Како је Љубиша Р. Ђенић обавио посао Вука Караџића

Ретко ко зна да је Златиборац Љубиша Ђенић из Чајетине за енциклопедију Југословенског лексикографског завода обрадио преко 900 појмова – одредница. Вук Караџић је заобишао златиборски крај када је прикупљао народне умотворине, па их је Златиборац Љубиша прикупио и обрадио. Рукопис је понудио Ужицу, али је две године рукопис чамио у некој фиоци, па га је он љут узео и послао у Београд Етнографском музеју, који га је у целости објавио после месец дана.