Вече сећања на песника Михаила Ћуповића

У уторак, 13.09.2022. године, у сали Библиотеке „Љубиша Р. Ђенић“ у Чајетини одржано је песничко вече посвећено нашем драгом завичајном песнику Михаилу Ћуповићу. На самом почетку, публику и учеснике су поздравили ученици ОШ „Димитрије Туцовић“, Ћуповом здравицом. 

Изложба фотографија Немање Богдановића "Италија какву још нисте упознали"

У четвртак, 1. септембра 2022. године, у Библиотеци „Љубиша Р. Ђенић“ отворена је постхумна изложба фотографија Немање Богдановића „Италија какву још нисте упознали“. Поставка је настала у протеклој деценији и представља делове Италије, онако како их је рано преминули аутор овековечио својим мобилним телефоном. Посетио је 18 италијанских регија, обишао више стотина места, а при чему је прешао пут од тридесет хиљада километара.

Промоција књиге Милосава Радибратовића "Завичај ми приче казује"

У Рожанству је и ове године 19. августа одржана манифестација "Без извора нема воде". Скоро пуне две деценије овај сабор традиционално на Преображење окупља певачке групе и певачке парове „извика“, из целог златиборског округа. Програм је почео мало после 17 часова представљањем књиге Милосава Радибратовића „Завичај ми приче казује“, у издаваштву Библиотеке „Љубиша Р. Ђенић“. О књизи су поред аутора говорили Драган Новаковић и Жарко Божанић, док је програм водила Љиљана Ракић. 

15. ЛЕТЊИ УЛИЧНИ ЕРСКИ КАБАРЕ

У петак и суботу, 5. и 6. августа, 2022. године, у Чајетини и на Златибору, одржан је петнаести  „Летњи улични ерски кабаре“, у организацији Библиотеке „Љубиша Р. Ђенић“ и ТО Златибор. 
Библиотека “Љубиша Р. Ђенић“ опет  је припремила низ дешавања испуњених шармом, префињеношћу и смехом, а Туристичка организација Златибор је пружила незамењиву помоћ у организацији и реализацији овог изузетног догађаја.
Манифестацију је отворио химном кабареа оркестар „Београдски дикси бенд“, под вођством маестра Миодрага Маљоковића.

Резултати 14. Конкурса за афористичара године

На 14. Конкурсу за афористичара године, у оквиру манифестације "Летњи улични ерски кабаре", учествовало је 46 афористичара из земље и региона.

Жири у саставу:  др Слободан Симић, афористичар и председник комисије, Нешко М. Илић, афористичар,  Зоран Богдановић, афористичар и Љиљана Ракић, библиотекар, донео је следећу одлуку:

Свечаност поводом Дана Библиотеке "Љубиша Р. Ђенић"

У уторак 28. јуна 2022. одржана је свечаност поводом Дана Библиотеке „Љубиша Р. Ђенић“. После Видовданске академије отворена је историјско-уметничка изложба, под називом „Добростиви и часни путеви Господњи-Златиборци по добру упамћени“,  коју су припремили историчарка Снежана Ђенић и Радомир Верговић, академски сликар. Изложбу је отворила историчарка уметности, Катарина Доганџић Мићуновић, еминентни стручњак у својој области, док је публика имала прилику да чује и речи знаменитог историчара, проф. др Радоша Љушића, који није могао да присуствује свечаности. 

Промоција књиге "Шљивовица-Хроника села, људи и времена"

У среду, 8.јуна 2022. године, у Библиотеци „Љубиша Р. Ђенић“, одржана је промоција књиге „Шљивовица-Хроника села, људи и времена“, Светислава Тијанића и Љиљане Костић.  

ПЕТИ ЗЛАТИБОРСКИ ФЕСТИВАЛ ПОЉСКОГ ЦВЕЋА

У петак, 20.05 2022. У Библиотеци „Љубиша Р. Ђенић“ одржан је пети златиборски Фестивал пољског цвећа. Програм фестивала организовала је Библиотека у сарадњи са Интернет клубом Србије. 

Промоција књига Миомира Милинковића

У четвртак, 20.05.2022. у сали Библиотеке „Љубиша Р. Ђенић“ у Чајетини, одржана је промоција књига „Шумљаци“ и „Истина нема рок трајања“, аутора  проф. др Миомира Милинковића, професора реторике и књижевности, песника и приповедача, аутора књига из области науке и књижевности. 

Монодрама "Милош Велики-Књаз српски"

У среду 27.04.2022. на сцени сале Библиотеке „Љубиша Р. Ђенић“ у Чајетини, глумац београдског позоришта на Теразијама, Александар Дунић, извео је монодраму „Милош Велики – Књаз српски“. Представа историјског жанра, реализована је по тексту Милована Витезовића, у режији Милана Руса, директора Српског позоришта у Мађарској. Премијерно је изведена у Будимпешти 5. јуна 2021. године, а потом су следила извођења у Ловри, Десци, Брусу..