ДАН БИБЛИОТЕКЕ    Библиотека " Љубиша Р. Ђенић" је прва установа културе и средиште културног живота наше вароши са традицијом дугом преко сто година. Настала је давне 1904. године, оснивањем " Златиборске читаонице" са седиштем у Чајетини. Циљ оснивача  "Златиборске читаонице" био је да се " набавком књига, новина, политичких,економских и књижевних списа, унесу шира знања међу Златиборце".

 

   Данас, Библиотека " Љубиша Р. Ђенић"  је смештена у једну од најлепших  и најстаријих зграда у вароши, која је подигнута 1910. године

   У овом прелепом простору у самом центру Чајетине, на 600м2 смештен је књижевни фонд од близу 50 000 књига. Научно, дечије одељење и читаоница свакодневно пружају могућност за миран рад у тишини овог старог здања, прекривеног патином преживелих времена.

 

Како је ова Библиотека  својеврсни центар културе где се не прави разлика међу облицима културног испољавања, тако се овде култура схвата као исконска потреба која даје особену врсту лепоте кроз слободно испољавање стваралачког духа.   Библиотека ''Љубиша Р. Ђенић'' је и ове године успешно обављала своју делатност. Била  је место окупљања љубитеља књиге, стваралаца, књижевника, уметника, учесника концерата,семинара и других едукативних програма. Са поносом можемо рећи да Билиотека из године у годину има све већи број посетилаца али и сарадника који  својим знањем и трудом  помажу да Библиотека ради квалитетније и боље. Ове године захвалнице су добили:

  1. Удружење грађана ''Златиборски круг''.
  2. Нинослав Манојловић, професора Угоститељско-туристичке школе из Чајетине
  3. Захвалницу је добила и госпођа Неда Јевремовић, саветник Народног Музеја  из Београда.

   Највернији читалац за ову годину је Марија Жунић из Чајетине која је добила захвалницу и награду.

   Захвалнице и награде је уручила директор Библиотеке, Снежана Ђенић, која је између осталог рекла:

"...управо на овај дан за који се верује да се све види , на култни дан Видовдан, у духу тог истог свевидења и заштите наше баштине, ми славимо дан не само ове већ и свих других библиотека које чувају реч у запису..."
   ''На путу судбине'' назив је изложбе у којој можете да уживате вечерас и наредних десет дана. Аутор ове репрезентативне изложбе је акадаемски сликар, професор Учитељског факултета, уметник који је често инспирацију налазио овде, у златиборским врлетима и начину живота обичних људи, човек који своје умеће и знање преноси већ дуго млађим генерацијама и са поносом можемо истаћи, драги пријатељ наше Библиотеке, Обрад Јовановић.",рекла је у конферанси Мирјана Лопин Дризо, а изложбу је отворила Катарина Доганџић Мићуновић.   Програм је и ове године пратила музика ученика Музичке школе из Ужица.

   Посетиоци су са домаћинима ово вече завршили уз коктел и пријатно дружење.

                                                                                                               Фотографија Драган Никић