"Приче из Причевића" - Мирјана Ранковић Луковић

        У Библиотеци " Љубиша Р. Ђенић", 5. априла промовисана је најновија књига прича Мирјане Ранковић Луковић, седмо стваралачко дело узимајући у обзир и прозу и поезију, кроз коју је пренела својим суграђанима она танана осећања, мисли, љубав и страховања. Кроз осамнаест духовитих и интересантних прича, у " Причама из Причевића" Мира је наставила да нас увлачи у свој круг игре речима, у вртлог нежних осећања, преносећи нам слике и једно бајковито време. Представљајући рад и стваралаштвио, испред домаћина Библиотеке, Мирјана Лопин Дризо је истакла кључне рецезенте који су говорили о Мирјани Ранковић Луковић. На тај начин најбоље је представљена ауторка: " Љубивоје Ршумовић - Она суверено влада стихом, као искусна песникиња која је занат завршила код добрих мајстора. Радомир Антић - Мирјана је самородан лирик који не пристаје на одсуство љубави и на све оно што нас у самозабораву обезличује и удаљава од хуманистичких садржаја. Мирко Иконић - ...читајући њену поезију имали смо утисак да пред собом имамо приповедача андрићевског кова, ...да је реч о песнику наших судбоносних одређења који по нечему подсећа на Десанку и Црњанског. Добрица Ерић - Мирјана пише умом, али и душом; она романтику поново враћа људима, али на  један савремен начин у најлепшем смислу те речи.  И слично..."

     Плејади лепих речи наших најутицајнијих књижевника, придружио се рецезент " Прича из Причавића", Тодор Бјеликић, назвавши ово дело" Породична сага о детињству" и истакао: " да ова књига заслужује место у школско лектири - јер је реч о правом брушеном, књижевном дијаманту, који је данас, опет уз часне изузетке, веома тешко наћи. "

        У пуној сали Библиотеке приче које је читао Жарко Божанић измамиле су осмехе на лицима свих присутних, а приказан је и материјал Телевизије Чајетина у којем је бриљирала Биљана Здравковић која је и драматизовала  део  Прича из Причевића. Пријатна и тола атмосфера обележила је ову промоцију.