Песнички час Дејана Алексића

      У уторак, 5. марта 2013. године, ученици трећег и четвртог разреда ОШ "Димитрије Туцовић" у Чајетини имали су прилику да се друже и причају са песником Дејаном Алексићем. Око стотину ученика, у нешто више од сат времена, могли су упознати боље Дејана Алексића, једног од најзначајних аутора домаће књижевности за децу, добитника најзначајнијих књижевних награда: Невен, Радио Београда, Просветне награде, Доситејево перо, Гашино перо... Са његовим песмама и причама већина деце се већ сусрела јер је као аутор заступљен у читанкама и лектири за основну школу.

      Лако, искрено, врцаво и радно...четири речи које најприближније могу описати овај сусрет. Узајамно слушање, уважавање и укључивање у програм је обележило и овај поетски час, јер Дејан Алексић свим својим сусретима и програмима за децу ставља акценат на интерактивни приступ у обраћању учесницима. Аутор полази од претпоставке да живи контакт деце са ствараоцем може деловати подстицајно на развој њихове склоности ка стварању, ка развијању улога и стварању једног новог квалитетног односа на релацији књига -  читалац -  аутор.

      "Ја ову библиотеку доживљавам као једну од оних ,нажалост код нас још увек ретких библиотека, које своју мисију установа културе не доживљавају само у једном сервисном значењу, а тај сервис би био издавање књига читаоцима, већ као право мало жариште културног живота", истакао је Дејан Алексић дајући изјаву локалној телевизији.

 

    Фотографија: Драган Никић