Такмичење у беседништву ученика Угоститељско - туристичке школе у Чајетини

У четвртак, 19.септембра 2013.године у сали Библиотеке, у организацији Угоститељско-туристчке школе и библиотеке "Љубиша Р. Ђенић" одржано је прво Такмичење у беседништву ученика Угоститељско-туристичке школе из Чајетине.

Иницијатори и главни организатори овог дешавања су биле професорка српског језика и књижевности Бранкица Манојловић и професорка филозофије Горица Јојић.

  

Реторика представља науку о беседништву, теоријски уобличена правила и принципе који ће помоћи да се одржи успешан говор, док је беседништво (говорништво) практична сфера у којој се та правила примењују.Ови термини датирају чак из IV века п.н.е. из Старе Грчке, колевке европске цивилизације. Од тада па до данашњих дана се веома вредновала вештина лепог изражавања, моћи убеђивања.

За реторику, науку о беседништву, Доситеј Обрадовић је рекао: "Наука лепо говорити, срце множества људи добијати и цели народ на све што је добро, похвално и општеполезно склањати и доводити."

Учесници такмичења су били ученици четврте године Угоститељско-туристичке школе који су имали на располагању два минута да презентују изабрану тему и да убеде жири да је њихова беседа најбоља. У саставу жирија који је оцењивао наступе учесника били су: Драган Новаковић, Мира Црнчевић и Јелена Танасковић. 

Учесници првог Такмичења у беседништву ученика Средње угоститељско-туристичке школе били су: Марина Дринчић, Биљана Петронијевић, Милана Стојић, Мирослав Кузељевић, Горгина Пљескоњић, Јелена Смиљанић, Бранка Златић, Јована Смиљанић, Милица Зарић, Драгана Цвркотић и Марија Брковић.

 

Три најбоља беседника су добили новчане награде које је обезбедио спонзор такмичења хотел "Мона" Златибор, и то:

Прва награда је припала Јовани Смиљанић за беседу "Љубав"

Друга награда је припала Драгани Цвркотић за беседу "О историји суза" и 

Трећа награда је припала Милици Зарић за беседу "Како је бити геније"

  

Прво Такмичење у беседништву обележила је веома свечана атмосфера и изузетна посећеност, а жеља, како организатора тако и учесника, је да ово такмичење постане традиционално и да се број учесника сваке године увећава.