Предавање "Гојазност код деце" - предавач мр сц. мед. др Снежана Лешовић, педијатар ендокринолог

Гојазност у дечјем узрасту постала је, како у свету, тако и у Србији, озбиљан здравствени проблем. Прекомерна тежина је фактор ризика за појаву болести као што су дијабетес, болести срца и крвних судова, локомоторног апарата, као и психичких проблема, упозорила је, начелница Центра за превенцију и лечење гојазности код деце и адолесцената, др Снежана Лешовић, на предавању одржаном 3. априла текуће године, које су организовали Библиотека "Љубиша Р. Ђенић" и Библиотека Специјалне болнице "Чигота".

Гојазност је најстарији и најчешћи поремећај метаболизма човека. До пред крај XX века сматрала се ,пре свега, естетским проблемом. До гојазности најчешће долази због неправилне исхране и физичке неактивности, и како каже др Снежана Лешовић "окружење у којем наша деца живе значајно доприноси настанку и одржавању гојазности, а отежава усвајање здравих животних стилова и здравих навика уз правилну исхрану и физичку активност. Спољашњи фактори су изузетно значајни и доприносе настанку тзв. примарне нутритивне гојазности која је у 95% случајева узрок гојазности, док само у 5% случајева деца су гојазна због ендокринолошких обољења, обољења централног нервног система, употребе лекова или када се гојазност јавља у склопу синдрома."

Светска здравствена организација је крајем деведесетих година XX века прогласила пандемију гојазности. По речима др Лешовић " усвајање правила здравог начина живота у великој мери могу спречити појаву гојазности. Избегавање превише "грицкалица", слаткиша, сокова, редовни и правилно распоређени оброци, довољно физичке активности, редовно похађање часова физичког васпитања у школама, смањење времена проведеног испред компјутера и телевизора на максимално два сата дневно, кључ су решења, овог сада већ глобалног, проблема гојазности."

У настојању да утичу на здравље и промене статистику по којој свако пето дете у Србији има проблема са вишком килограма, Специјална болница "Чигота" је, уз подршку Републичког фонда здравственог осигурања, пре пет година покренула програм превенције гојазности код деце тзв. Програм "Чиготица". Овај програм је заснован на учењу и усвајању новог, здравог стила живота. Деца од 12 до 18 година се могу лечити о трошку Фонда у трајању од две недеље. Основа лечења је хипокалоријска исхрана и свакодневна, гојазној деци прилагођена, физичка активност. Резултат је смањење телесне масе, али и здравствених ризика који су последица лоших навика и модерног начина живота.

Програм "Чиготица" је резултат вишегодишњег искуства у третману гојазности код одраслих, који у раду са децом има у Европи јединствен, мултидисциплинарни приступ тима стручњака овом, не само естетском већ и здравственом проблему, а кроз који је до сада прошло више од 3000 деце из свих крајева наше земље, али и из земаља у окружењу.

 

фото: Драган Никић