Предавање на тему "Васпитањем без казне и без награде до смањења насиља у породици, вртићу и школи" госпође Милице Новковић, ауторке Породичног буквара

У петак, 9. маја 2014. године, у сали Библиотеке одржано је предавање "Васпитањем без казне и без награде до смањења насиља у породици, вртићу и школи", госпође Милице Новковић, ауторке Породичног буквара.

Милица Новковић је рођена 14.3.1947. године у Земуну. Одрасла је у Ђакову, у Славонији и Црвенки где је завршила основну школу. Гимназију је завршила у Врбасу, а  Филолошки факултет, групу за југословенску и светску књижевност, у Београду. Као професор књижевности је радила у школама у Београду.

Читав свој рад засновала је на педагошком делу свога учитеља Петра Савића, на његовој "Новој школи", коју је написао 1932. године. Он је школу видео као школу без несупеха и слабих оцена, без присиле и старха већ као школу у којој се постиже и бележи само успех. 1993. године отвара приватни вртић у Београду у којем примењује принципе стваралачког васпитања - васпитања без казне и без награде. Ускоро препознаје да је проблем породица, а не вртић или школа које су само последица породице. Стереотипан принцип кажњавања и награђивања детета заменила је моделом стрпљивог разумевања и објашњавања, опраштања и исправљања дечијих грешака. Тако се у малишану подстиче стваралачко језгро са којим свако здраво дете долази на свет.

Госпођа Новковић је истакла да је "традиционално, ауторитативно васпитање, где су границе између дозвољеног и недозвољеног биле јасно дефинисане, сада заменило модерно, тзв. "плишано васпитање" где ви непрекидно своје дете позитивно условљавате. Оно онда постаје похлепно, а онда имате ментални проблем." Дете које кажњавамо, одузимајући му "обећано" постаје агресивно, а оно презаштићено од рада и реда постаје лењо, несавесно, неваспитано и емоционално нестабилно.

Негативни ТВ садржаји, агресивне игрице, акресивна музика и филмови, писани медији... постали су истински васпитачи наше деце, зато је данас тако тешко васпитати дете.Савремене маме своје малишане стављају пред екран и пре него што почну да седе. Деца снажно акумулирају све понуђене садржаје и врло брзо долази до злупотребе имитаторског облика учења, после чега дете почиње да усваја сумњиве вредности. 

Изостављање "плишаних казни" је, према речима госпође Новковић, најважнији принцип стваралачког васпитања и његова суштина. Проблеми настали као последица "плишаних" метода, применом стваралачког васпитања, отапају се и цела породица креће путем на којем су "контролори" љубав и доброта. На том путу нема злоупотребе слободе, нема анархије...

 фото: Драган Никић