Представљена Вукова задужбина из Београда

У организацији Специјалне библиотеке Чиготе, библиотеке "Љубиша Р. Ђенић" и Вукове задужбине из Београда, у петак, 14. новембра 2014. у Малој сали Специјалне болнице "Чигота", представљен је рад Вукове задужбине и часописи "Даница" и "Даница за младе" за 2014. годину. Овај догађај је уприличен поводом обележавања 200 година од објављивања у Бечу (1814) Мале простонародне славеносербске пјеснарице и Писменице сербскога народа по говору простога народа написане, књига које су доказале вредност и значај језичке реформе Вука Стефановића Караџића као и 150 година од смрти овог великог српског просветитеља, утемељивача српског књижевног језика и реформатора правописа.

Вукова задужбина у Београду основана је 1987. године на 200. годишњицу Вуковог рођења. Задужбина је невладина организација од изузетног националног значаја. Наставља Вуков рад и својим програмима трајног карактера обухвата све значајније области народног стваралаштва. Стара се о очувању тековина целокупног српског етничког простора, писма ћирилице, споменика културе. Подржава етнолошка истраживања, изучавање Вуковог дела Вуков сабор и сва догађања везана за народно просвећивање.

Својом свестраношћу и квалитетним програмом, Вукова задужбина је завредела изјаву генералног секретара УНЕСКО-а, г. Фредерика Мајора, који је већ првих година рада, изјавио да би требало да Вукова задужбина постане балкански центар за народно стваралаштво.

О активностима задужбине у 2014. години говорио је мр Љубомир Милутиновић, управник Вукове задужбине који је истакао да је помоћ Министарства културе била пресудна у објављивању Вукове преписке и његовог дела "Ковчежић за историју, језик и обичаје". Уредница читалаштва Вукове задужбине, Љиљана Симић, је такође говорила о раду и значају ове задужбине, а писац Божидар Пешев је присутнима прочитао неколико својих афоризама и сонета.

 

 фото: Драган Никић