На Сајму књига у Београду представљена монографија "Ђенерал Крста Смиљанић - хроника једног витешког живота", ауторке Снежане Ђенић

59. међународни сајам књига у Београду који је ове године одржан под слоганом "Време је за књигу" трајао је од 26. октобра до 2. новембра 2014. године. Сајам су отворили академик Милош Тешић и амабасадор овогодишње земље госта, Кине, Ли Манчанг. На више од 30000m2 своју продукцију представило је 483 излагача, од којих 406 домаћих и 77 иностраних. Током осам сајамских дана поштоваоци књижевности могли су на једном месту да сагледају целокупну овогодишњу продукцију и да по најповољнијим ценама обогате своје библиотеке најновијим насловима домаћих и страних писаца.

На штанду Ужичких издавача промовисано је ове године 119 наслова 41 издавача. У склопу овог штанда библиотека "Љубиша Р. Ђенић" представила је пет нових наслова међу којима је истакнуто место нашла монографија "Ђенерал Крста Смиљанић - хроника једног витешког живота", ауторке Снежане Ђенић.

Говорећи о својој последњој књизи и раду на њој ауторка је истакла: "Лично, као аутору ове монографије, била је изузетна част и велико задовољство да пратим и истражујем велико дело Крсте Смиљанића и да га на овај начин презентујем јавности. Крста Смиљанић спада у знамените људе XX века, спада у ред елитних војних стратега, уствари он спада у горњи врхунски ешалон официра српске војске. Оно што бох посебно истакла, што представља суштину личности Крсте Смиљанића, је то да је он високе положаје у војној хијерархији постигао искључиво својим радом, својим залагањем и једном часном службом свом народу и својој отаџбини.

Био је официр ордонанс краља Милана и краља Александра Обреновића. Блиско је сарађивао и са краљем Александром Карађорђевићем током читаве његове владавине и од свих је добио највећа одликовања. Добио је и Таковски крст и Карађорђеве звезде, али он никада није био династички официр. Није припадао ниједној војној хунти, ни Црној ни Белој руци, није био члан Камариле нити било ког другог клана. Полагао је заклетву четворици владара и све их је часно служио, али је сматрао да се та света заклетва полаже само пред својим народом и својом отаџбином и у томе јесте његова величина.

Крста Смиљанић је рођен 1868. године у златиборском селу Љубишу. Основну школу и гимназију завршио је у Ужицу, а Војну академију завршава у Београду 1896. године и због својих изузетних способности одмах је био преведен у ђенералштабну струку. На усавршавању своје струке провео је годину дана у Француској, у 74. пешадијском пуку у Руану, а пред Балканске ратове, војвода Путник га узима за свог најближег сарадника и поверава му врло осетљив  и значајан саобраћајни сектор у главном ђенералштабу. У време Првог светског рата Крста Смиљанић предводи најелитнију дивизију српске војске, Дринску дивизију, а хероизам који су они тада показали практично ће их учинити бесмртним и уједно представити најсјајније и најкрвавије раздобље у историји српске војске. Између два светска рата обављао је многе дужности. Био је командант Дравске дивизијске области у Љубљани, Треће дивизијске области у Скопљу и Друге дивизијске области у Сарајеву. Био је и бан Зетске бановине и краљев сенатор све до свог пензионисања 1938. године. Када је почео Други светски рат он је из Београда прешао у Љубиш, али немачка команда је желела да прослављеног ђенерала има у близини и под контролом. Он је ухапшен и стављен у кућни притвор где је и умро маја месеца 1944. године.

За свог живота је добио 35 одликовања од тога 15 страних тако да је ова монографија само мали дуг за његова велика дела, за све оно што је у својој блиставој каријери урадио за свој народ и за своју отаџбину."

Предајом Отворене књиге амбасадора Кине, Лија Манчанга, руском колеги Александру Чепурину, затворен је 59. међународни сајам књига у Београду. Александар Чепурин је најавио скоре припреме за наступ Русије на 60. јубиларном сајму и то не само због части која им је указана већ и зато што је Међународни сајам књига у Београду једно од најзначајнијих места за промоцију књиге у Европи и шире.