Одржано књижевно вече Јелене Бачић Алимпић

У четвртак, 4. децембра 2014. године у Сали Библиотеке одржано је књижевно вече Јелене Бачић Алимпић, најтиражније књижевнице издавачке куће Лагуна.

Ауторка је представила своја три романа "Рингишпил", "Писмо госпође Вилме" и "Последње пролеће у Паризу", који с разлогом достижу вртоглаве тираже у нашој земљи. Романе је почела да пише у својој четрдесетпрвој години и то због дате речи своме умирућем оцу.

У свом првом роману "Рингишпил", Јелена Бачић Алимпић исписује интимну повест балерине крхког тела и џиновског духа који је оставио печат на свим славним балетским сценама градећи истовремено причу о малим-великим људима, салашарима  и уметницима, песницима и њиховим музама, сеновитим бачким салашима и градићима, јутрима која миришу на слатко од дуња и незаборавним руским зимама...

Њен други роман ,"Писмо госпође Вилме", је прича о жени која трпи и жртвује се због љубави удајом за човеке кога не воли. Овај мистериозни и сензуални роман открива скривену истину о једној несвакидашњој војвођанској грађанској породици и патњама жене која је жртвовала своју љубав како би друге сачувала од сиромаштва. Ово је дирљива прича о љубави и пријатељству, сложеном односу оца и сина, освети и неузвраћеној љубави, али пре свека трагична исповест о судбини једне породице.

Како ауторка каже: "Неке приче о које се "очешете" у пролазу или нека места која видите и запамтите, негде, у неком тренутку искрсну и послуже као идеја за причу. Тако је било са књигом "Последње пролеће у Паризу". Сетила сам се гробља Пер Лашез на коме сам била пре десет година и епитафа и споменика који ми је остао у сећању и просто је од тога кренуло и настала је читава прича."

Једна сасвим обична старост и рутински новинарски задатак спојиће судбине две непознате жене. Марија Колчак, штићеница санаторијома у Тулону, испричаће Олги Лашез, новинарки угедног париског магазина, трагичну причу свог живота. Судбина емиграната из царске Русије, мрачни свет шпијунаже, оданост идеологији, лажи ухода, демона прошлости - изнедриле су истину живота једне старице чија је вера у љубав била исто толико велика као и њена бол...

Публика У Чајетини је била одушевљена ауторкином непосредношћу, добрим расположењем и спремношћу да расправља о вечној теми - љубави, и како вера и нада захваљујући љубави умиру последње, што уједно представља лични печат aуторке романа којима је освојила Балкан.

 

фото: Драган Никић