Одржано књижевно вече проф. Михајла Пантића

У четвртак, 5. фебруара 2015. у Малој сали Специјалне болнице "Чигота", а у организацији Специјалне библиотеке Чиготе и библиотеке "Љубиша Р. Ђенић", одржано је књижевно вече проф. Михајла Пантића. У средишту ове вечери биле су две књиге Михајла Пантића објављене у издању "Архипелага" и то: књига прича "Ходање по облацима" и књига прича, путописа и есеја "Стан без адресе".

Бројним пријатељима и поштоваоцима свога рада проф. Пантић је, у нешто више од сат времена, приближио и појаснио, како недоумице везане за саму савремену књижевност и читање, тако и за писање уопште и потребу да један човек пише. Прочитавши одломак "О читању" где на једноставан и читаоцима веома разумљив начин говори о потреби да се чита, рекао је да "чита да би самог себе прочитао".  

Говорећи о позицији савремене књижевности проф. Пантић је истакао да је "у отешчалој ситуацији зато што је приоритет писане приче преузео филм, јер ако хоћете да прочитате озбиљну књигу, било ког великог писца, као сваки човек који држи до себе и до свог образовања, без чега не можете да кажете да сте човек који приступа појму културе, потребно вам је два или три дана живота док врхунски фим ви одгледате за сат и по времена. То је тај суштински проблем, књижевност је спора."

Књига "Ходање по облацима" је као нека врста исповедности где су јунаци мушког и женског пола и као да сагледају свој живот са неке позиције и постали су нешто, а желели су да буду нешто сасвим друго, а управо је тај некакав бесмисао то што даје меланхоличан тон овој књизи. Његово постојање у својој књизи проф. Пантић је објаснио речима: "Дође тренутак у животу сваког човека када жели да застане, да се осврне и погледа докле је стигао и онда у човеку проради једна страшна знатижеља која је врло књижевно употребљива. Да ли сам свој живот проживео онако како сам желео да проживим или сам могао некако друкчије да га проживим? Нисмо ми господари сопственог живота без обзира колико имамо јаку вољу и жељу и амбицију, осећамо како нас време, околности, друштвени контекст, породица, професија, наслеђе, земља у којој живимо, како то много више обликује наше животе од наше индивидуалне воље. На тај начин је настала идеја за ову књигу јер ЦЕО ЖИВОТ ЈЕ ХОДАЊЕ ПО ОБЛАЦИМА."