СЕЋАЊЕ НА ЋУПА

           

     "Кажу да је велики онај човек који нас подсећа на некога. Он је заиста по свему био јединствен...Кажу да постоји  сигуран начин да разликујемо велике људе од лажних величина... Наиме, велики људи имају истанчан смисао за хумор...Он га је заиста и имао...

     Кажу још и да само велики људи умеју да достојанствено подносе ударце судбине... Нико од њега, није умео са више достојанства подносити несрећу... Кажу још и то да велике људе препознајемо и по ширини наума, човечности у остваривању и трезвености код успеха... То уистину личи на њега... На нашег драгог песника који управо вечерас пролази нашим сећањем...

     Управо онако како је певао "И кад те нема треба да те има" и вечерас он је са нама... жив у нашем сећању и необично стваран... Исто онако као што је стваран цвет чија одсутност мирише а цвета већ одавно нема... " Написала је директорка Библиотеке, Снежана Ђенић, и ово су речи које на најбољи начин одражавају значај песника Михаила Ћуповића.

     Библиотека "Љубиша Р.Ђенић" и ове, 2015. године обележила је дане сећања на завичајног песника и културног посленика Михаила Ћуповића.

     Ове године програм манифестације је проширен и осмишљен тако да се са животом и делом Михаила Ћуповића упознају и ученици осмогодишњих школа на територији општине Чајетина. У четвртак, 10. септембра представници Библиотеке су посетили школе у Сирогојну и Љубишу, у петак, 11. септембра у Мачкату и Шљивовици, а у понедељак 14. септембра у Јабланици.

     О значају Михаила Ћуповића као песника и културног радника, о његовом животу и стваралаштву, о оном како и колико је он кроз свој живот учинио за промоцију Златибора, говорили су Драган Новаковић, председник фондације "Михаило Ћуповић", Љиљана Ракић, библиотекар и Мирјана Лопин Дризо која је говорила и Ћуповићеве стихове. Ученици су били у прилици да виде филм о Ћупу "Златиборска љубав" аутора Михаила Тодоровића, који је већ емитован на РТС-у, а који је финансирала Општина Чајетина преко Фондације. У филму Ћупови пријатељи и сарадници топло и искрено говоре о Ћупу, сећају се познанстава и сусрета са њим износећи најупечатљивије догађаје и стихове које је оставио за собом.

     У оквиру манифестације "Сећање на Ћупа", у петак у 19 часова у сали Библиотеке гости ове манифестације: Момир Драгићевић, дечји песник из Крушевца, добитник награде Михаило Ћуповић коју додељује Удружење књижевника Србије и Мирјана Ранковић Луковић, члан овог Удружења и завичајна песникиња евоцирали су своје успомене на Ћупа. Момир Драгићевић је између осталог истакао: "Велика ми је част што сам ја 2013. године добио награду "Михаило Ћуповић" која носи име овог великог српског песника јер је он заслужио свој меморијал. Он је песник једног дивног тона, једног лирског сензибилитета који је опевао свој Златибор, свој завичај као ни један писац до сада... И видео сам га кад говори своје стихове, он постаје и сликар. У сваком стиху видите боје, шумове, видите птице, наслика жуборење реке, чујете и видите..."

                                                                                  

 

                                                                             Фотографије: Фото Никић и Самир Аслани