Предавања " Српски језик и језичка култура данас" и " Правопис и школа"

     У оквиру акције " Негујмо српски језик" Секретаријата за културу, Филолошког факултета Универзитета у Београду и Библиотеке града Београда, у суботу, 6. фебруара у малој сали библиотеке Чигота, одржано је предавање професора Вељка Брборића, шефа катедре за српски језик Филолошког факултета. Овој акцији су се придружиле и библиотека Специјалне болнице Чигота на Златибору и библиотека " Љубиша Р. Ђенић" из Чајетине.

     Предавање на тему " Српски језик и језичка култура данас" окупио је већи број професора и наставника али и поборника српског језика и културе уопште.

     Акција је организована у циљу неговања и заштите српског језика, писма, језичке културе и писмености. Данас, наш српски језик и култура упадају у различите замке које доносе данашње време, технологија, начин живота... Заборављају се и неправедно одбацују стари начине комуникације: писма, приповедања, приче, разгледнице и песме. Оне до душе постоје, али су увијене у неку другу форму и облик, скраћене, занемарују знакове интерпункције, правопис и лепу реч.

     Професор Брборић је, између осталог, рекао:

     " Ова акција има обавезу да људима скрене пажњу да је лакше рећи правилно него неправилно, јер учињена грешка у језику учвршћује нечије незнање и постаје мустра. Комуникације су данас убрзане. У СМС порукама и " Твитеру" не води се рачуна. Стандард ће бити да напишете поруку без интерпункције, да није важно велико слово и удаљићемо се од норме"

     Професор Вељко Брборић је истакао да ће се кампања и борба за квалитет српског језика наставити и обогатити новим примерима језичкох неудомица и поукама, а у плану је да обухвати и школе.

     Учесници програма " Чиготица" и ученици основних и средњих школа имали су прилику да провере своје знање у области српског језика и правописа. Професор Брборић је у оквиру друг дела предавања " Правопис и школа" организовао квиз пропраћен наградама за најбоље познаваоце правописа и српске језичке културе.