Књижевно вече Марице Поповић

     Гости Библиотеке, 9. фебруара, били су Марица Поповић, писац и Драган Тошић, рецензент, који су представили  четрнаест романа ове плодоносне књижевнице у издању Издавачке куће "Плави феникс".

     Марица Поповић се последњих година налази у самом врху најчитанијих домаћих писаца у библиотекама широм Србије али и Босне и Херцеговине. Како сама истиче, за овакав успех није јој била потребна велика реклама. Битно јој је то да су рекламу правили сами читаоци препоручујући једни другима њене романе, а да на њих гледа као на своју "децу" и сви су јој драги, сви су "изнедрени" и у њој самој живели и оживљавали претварајући се у речи.

      Књижевни пут Марице Поповић је резултат збира дешавања у Србији протеклих деценија, тако да је почела да пише касно, оставши без посла. Можда једна економисткиња, иако заљубљеница писане и лепе речи, никада не би постала писац да је животне околности на то нису натерале.

    "То је судбина, то је жрвањ који се окреће и кад сам једног дана дошла кући и рекла члановима своје породице да више немам посао и да ћу од тог тренутка да будем писац, са неповерењем су ћутали. Видела сам да сумњају. Водила ме је љубав према писању и са поносом могу рећи да ми је породица данас велика подршка".

     Први роман "Ноћ проклетства" је део Подрињске саге од пет романа, а после се нижу романи, један за другим, са све занимљивијим, истинитим животним темама.

     Драган Тошић, рецензент, рекао је да су теме које обрађује Марица Поповић кроз своје романе тешке, али истините. Табу теме попут инцеста, чедоморства, проституције, наркоманије, злостављања у породици... су теме са којима се Марица Поповић са успехом хвата у коштац и то на један динамичан начин,тако да се читалац нађе у ситуацији "очекивања неочекиваног". Свих четрнаест романа су на свој начин интересантни, на свој начин упечатљиви и сваки на свој начин прича неку животну причу које се дешавају ту негде око нас, али је сваком мило и што та прича није његова прича.

    Књижевно вече је пратила музиком гитаристкиња Драгица Јечменица, ученица осмог разреда из Чајетине.