Љубивоје Ршумовић на Златибору

     У организацији библиотеке "Љубиша Р. Ђенић" и Специјалне библиотеке "Чигота" организоване су књижевне вечери једног од најпознатијих домаћих песника, Љубивоја Ршумовића.

     Песник се дружио са децом 12. и 17. фебруара. Један од повода је тај што су пријатељи деце у новембру 2015. године на својој скупштини усвојили предлог Раше Попова да Ршумовићева песма "Деца су украс света" буде дечја химна Србије.

     Књижевно вече за одрасле одржано је 16. фебруара. Овом приликом песник је читао песме из збирки поезије: Поверење у сунце, Крушна мрва, Петорица из српског, Моје љубавне песме... Говорећи о свом раду, Ршумовић је присутнима открио да му је један од најомиљенијих сарадника био Душко Радовић и да су се њихови врцави сензибилитети непогрешиво уклапали, да је написао преко 15 000 песама од којих се 107 нашло у антологијама, и које нас новости очекују везано за "Фазоне и форе". Песнику је веома драго што се његове песме доста преводе, али истиче превод песме "Још нам само але фале" на немачки језик. У овом преводу песма је потпуно задржала лепоту рима, звучност и такт стиха и гласи: "Was die drachen alles machen".

    Љубивоје Ршумовић је и овога пута говорио пред пуном салом Специјалне болнице "Чигота", јер су све три вечери биле посећене. Песник је својим песмама и радом заслужио пажњу и домаћина и гостију Златибора.