Поезија и проза Нађе Ђоковић и Марата М`Саев Даана

     У чајетинској библиотеци, у четвртак, 7. априла одржано је песничко вече. Своју поезију и прозу представили су Нађа Ђоковић из Ужица и Стеван Мијаиловић из Крагујевца који ради под псеудонимом Марат М`Саев Даан. У реализацији ове поетске вечери су помогли Анђела Остојић као музичка пратња на флаути, Биљана Прокић, глумица Народног позоришта из Ужица и Драган Милутиновић, слободни уметник, који су рецитовали поезију младих аутора.

     Нађа Ђоковић је млада ужичанка, студент Учитељског факултета. Била је ученик Средње угоститељско-туристичке школе у Чајетини. У априлу 2014. прошла је међународни конкурс за поезију "Дигиталног зборника Друштва живих песника", као најмлађа и једина представница Златиборског округа и ушла у ужи избор - 50 најбољих аутора. Након одржане промоције Зборника, у априлу, 2015. године добила је понуду за објављивање сопствене дигиталне књиге. Седам месеци касније, објавила је другу дигиталну књигу "Четири ватре". Књига је у штампаном издању изашла пре месец дана и промовисана у Градском културном центру у Ужицу и у Крагујевцу, а у плану је и промоција у Београду.

    Нађа истиче како јој је жеља била да своју поезију промовише и у Чајетини, јер је овде провела четири дивне године. Тај део живота памти као један од најсрећнијих и најлепших дана. Имала је пуну подршку професора за свој рад. Присетила се и анегдота из средње школе, реаговања својих пријатеља, савета и подршке професора који су јој давали ветар у леђа. За збирку поезије "Четири ватре" каже:

    "Поносна сам на Четири ватре, јер оно што се налази у њој сам ја. То су моје недоумице, трептаји љубави, моја преиспитивања, снови, надања. Симболичан је и назив јер говори о четири особе које су најважније у мом животу ".

     Рецензент Нађине књиге је Стеван Мијаиловић, познатији јавности и на интернету као Марат М`Саев Даан. Стеван долази из Крагујевца и један је од шесторо оснивача "Удружења независних писаца". Његова каријера писца и песника почиње пре 11 година. Тада је написао прве песме. До сада је објавио седам збирки песама:   "Тренутак истине", "Карневал рђе", "Осмех Месечевог детета", "Нотне линије", "Перо у бунару", "Нови пут речи" и антологију "Коктел мисли". Све збирке се могу наћи у штампаном и електронском издању, на шпанском и енглеском језику.

     "Ја сам особа која заступа независно издаваштво и покушавам да, пре свега, промовишем уметнике а не књижевне куће, тако да смо се Нађа и ја из те наше заједничке љубави према уметности пронашли и склопили сарадњу, за коју верујем да ће дуго трајати", каже Марат М`Саев Даан.