У сусрет Васкрсу обележени Дани Хиландара

     Библиотека "Љубиша Р. Ђенић" и Општина Чајетина су као главни организатори у сусрет највећем хришћанском празником Васкрсу одговарајућом изложбом, промоцијом књиге и пројекцијом филма, 15. и 21. априла, обележили Дане Хиландара.

    У петак, 15. априла отворена је изложба фотографија "Хиландар - неочекивано путовање" Сретена Вуковића. Аутор је покушао да једно врло важно место ходочашћа, Свету Гору, и један сакрални објекат као што је Хиландар, представи на другачији начин од до сада уобичајеног. Својим објектом бележи тренутке вечности и успева да дочара несвакидашњу атмосферу овог простора, да осветли оно "заборављено злато" о коме и Толкин говори у својим књигама.

    "Атмосфера филма и атмосфера на фотографијама се некако подударају.Може се рећи да је све плод случајности из тог разлога што тада, када смо боравили на Хиландару, био је децембар, време облачно, а фотографије које су тада настале, деловале су прилично испране", каже Вуковић. "На самим фотографијама није било неких великих интервенција, једино поигравање боја након кога су испливале те неке асоцијације на "Господара прстенова" и "Хобита". Та дела јесу измештена, али се могу свести на ону вечну борбу добра и зла, што је и духовна суштина хришћанства и Хиландара".

   У пуној сали Библиотеке, у неуобичајеној атмосфери, уз светлост 48 воштаних свећа и звук духовне музике, присутнима се обратила директорка Библиотеке, Снежана Ђенић: "И... Данас пут до њега води управо кроз те векове, кипарисе и прастаре, распукле маслине од којих једну и Душан Силни засади својом царском руком. Пут поплочан траговима нашег трајања. Јер у њему су наше иконе, повеље, књиге старославне, сви наши свети... Наши дани, године, векови... То је место наше молитве и нашег покајања, наших записа и завета што нам наши праоци оставише."

    Изложбу је отворио председник Општине Чајетина, Милан Стаматовић. Он је рекао да је Чајетина иако мала општина, заслужила да има посебно место у Хиландару јер је највећи појединачни донатор манастира Хиландар, после великог пожара који је задесио ову српску светињу.

    "Свима нама треба да буде част, задовољсто и срећа јер смо сваког од нас уписали као донатора у овој српској светињи. Ми ћемо и даље настојати да га помажемо..."

     Присутнима се обратио и повереник Хиландара и високопреподобног архимандрита Методија, игумана хиландарског, Милош Стојковић.

     "Ја вам преносим поздраве игумана и посебан благослов с којим се вечерас отвара ова изложба... Када видим ове фотографије нашега брата Срете, ја видим и део онога што је општина Чајетина у њега уложила. У сваки овај камен, обновљен у Хиландару, уградили сте се и ви, драга моја браћо Хиландарци и сестре Српкиње. Ви, и ваша деца, комшије и пријатељи..." Повереник Хиландара, Милош Стојковић је истакао да је једино Општина Чајетина као велики донатор имала част да угости два пута током године игумана манастира Хиландар, Методија, нагласивши да није био у посети епархији већ општини Чајетина и њеним грађанима. Он се још једном захвалио на безусловном пријатељству коју Општина Чајетина пружа овој српској светињи. 

     У четвртак, 21. априла приказан је документарни филм о Хиландару, у продукцији Духовног центра "Воанергес" и РТС-а, под називом "Од Каруље до Атоса". Аутори филма су Душан Убовић и Хаџи Борис Соломко. Пре осам година ова два аутора посао је нанео на Свету Гору и Хиландар и осетивши моћ и чаролију овог светог места урадили су први филм "Добро нам је овде бити", а потом и наставак "Од Каруље до Атоса" који говори о лепоти, духовности и посвећености оних који су посетили Свету Гору.

    О филму Убовић каже: "Овај филм је прича о томе да то што осетимо кад смо у земљи Богородице, јер је то Света Гора, нешто што човек не може умом да схвати, нити може камера то да прикаже. Ми, као аутори, трудили смо се да вам пренесемо величанственост Атоса, истрајност Каруље, причест на Преображење оних људи који су тада били на ходочашћу и живот тамошњих монаха. Да пренесемо ту мирноћу, ту душу и срце православља..."

    Представљајући књигу "Ниси мали" о јермонаху Кирилу Хиландарцу, присутна публика је могла видети и десетоминутни интервју са овим монахом који је један од најстаријих монаха по годинама, који је тридесет година исповедник монаха и путника намереника у Хиландару. У књизи он говори о свом животу, о православној вери, о чистоти душе, традицији, причешћу, размишљањима других и својим...

    Ове вечери присутне је поздравио председник Скупштине Милоје Рајовић, обратио се и повереник Хиландара, Милош Стојковић, а програм је употпуњен духовнм појањем црквеног хора "Светог пророка Илије" из Мачката.