Ученици основне школе аутори изложбе "130 за 130"

    "130 за 130" назив је изложбе  коју су приредили ученици  Основне школе "Димитрије  Туцовић" у сали библиотеке "Љубиша Р. Ђенић" у Чајетини, а  поводом 130 година постојања  школе. 

     130 слика са мотивима Златибора, Сирогојна, Мокре Горе, Шљивовице, затим ретке птице Таре и Златибора, топле и веселе боје, сунце ухваћено у златном одсјају, тарабе као чувари кућног огњишта...Разноликост, а иста тема, виђење сваког ученика другачије, као и њихова маштања, снови... 

 

 

    Даница Шишовић, академски сликар и професор ликовне културе, која је и предметни наставник ауторима, на отварању изложбе је рекла:

    "Дугих 130 година из наше школе излазе талентовани ученици. Што се ликовне уметности тиче, имам утисак да је ова генерација налик оној професора Косте Вујића. Нисмо имали "шешир", већ мало папира, кофер пастела, које платно, четкицу и бескрајну љубав и машту...

   ...Гледајући слике Јелене Тијанић Савић, од њеног света направили смо свој, како и сликарка сама каже "још лепши".

      У име организатора ове изложбе, обратила се директорка библиотеке, историчар,Снежана Ђенић:

    "Пред нама је једна по таленту, броју аутора и броју уметничких дела, заиста изузетна изложба. Она је успео покушај да се нит трајања, током свих тих дугих година рада и непрекинутог просветарства ове институције од настанка па све до наших дана и визуелно обележи. Она је круна овог јубилеја, и својеврсни доказ плодоносног стварања и трајања једног особеног културног простора због чега ауторима дугујемо нашу благородност."

   Радови ученика ће бити изложени у сали библиотеке од отварања, 31.маја, па наредних петнаест дана.