НАЈАВА: Гостовање изложбе "Армијски ђенерал Крста Смиљанић" у Ваљеву

   

       Вечерас, са почетком у 19 часова, у галерији Народног музеја у Ваљеву, а у организацији Библиотеке "Љубомир Ненадовић", биће отворена изложба АРМИЈСКИ ЂЕНЕРАЛ КРСТА СМИЉАНИЋ, ауторке Снежане Ђенић.

 
       Представљајући своје остварење Снежана Ђенић је на веома интереснтан начин испричала животну причу генерала Смиљанића, истакавши да се тако на скроман начин само донекле одужила славном војсковођи који по заслугама свом народу спада у групу најзнаменитијих Срба ХХ века.
       У поставци са преко 70 фотографија и докумената представљен је животни пут Смиљанића (1868 -1944) од сељанчета из Љубиша на Златибору, школовања, напредовања у војсци, преко ратова са Турцима, Швабама и Бугарима до службовања после Великог рата, пензионисања и постављања старог ратника за бана Зетске бановине.
       Веран заклетви - за заслуге добио 35 одликовања.
       Пуковник Крста Смиљанић командовао је Дринском дивизијом, чије су трупе, заузећем Кајмакчалана, у септембру 1916. године, прве ступиле на земљиште своје отаџбине. Овај планински ланац и најјаче утврђење, за које су Бугари имали наређење да "морају бранити до последњег војника", заузела је војска васкрсла после страдања у планинама Албаније и тако отворила "капију слободе".
       Име и дело ђенерала Смиљанића су после смрти неоправдано, али смишљено - запостављани. Ђенерал није имао потомака, а од заоставштине једино се карабин, сабља и гусле чувају у спомен-збирци чајетинске Библиотеке.
       Изложба је први пут представљена 13. септембра 2008. године у Библиотеци “Љубиша Р. Ђенић” у Чајетини. Након тога гостовала је широм Србије, али и у иностранству.
       Грађани Ваљева ће имати прилику да погледају ову изложбу и у наредне две недеље.