"ЗЛАТИБОР - КУЛТУРНА И ИСТОРИЈСКА БАШТИНА ОД ПРАИСТОРИЈЕ ДО ДАНАС " аутор СНЕЖАНА ЂЕНИЋ

   На овогодишњем Сајму књига у Београду, 29. октобра у оквиру Ужичких издавача представљена је и књига у издању Библиотеке " Љубиша Р. Ђенић", " Златибор - културна и историјска баштина од праисторије до данас " аутора Снежане Ђенић.

   Говорећи о овој књизи рецезент, академик Драгољуб Живојиновић истакао је да су Златибор и Чајетина овом књигом добили не само вредну и прецизну студију о прошлости, култури и токовима развоја овог краја са великом сазнајном вредношћу, већ су добили и водич за будућност.

   Истраживачки подухват аутора Снежане Ђенић је вредан дивљења јер нас монографија води траговима праисторије од Римљанљ до Словена, затим кроз средњи век где упознајемо људе и догађаје који су оставили траг на овим просторима, потом кроз XIX и XX век и на крају отварају нам се врата XXI века и планова за будућност.

   Отворивши књигу отворили сте предивну ризницу спознаје и знања. Аутор вас ненаметљиво увлачи у прошлост. Кроз причу упознајете људе, догађаје, обичаје, градитеље, архитектуру овог краја, борце за слободу, уметнике, мудраце, вође ... и све то уз дивне илустрације.

   Златибор одавно плени лепотом и лековитошћу и привлачи људе из различитих крајева, старосних доби и занимања. Заједничко свима им је усхићење, задовољство, расположење, а ова књига је улазница за све оно што изазива сам Златибор.

   Поред аутора Снежане Ђенић , књига је обогаћена прелепим фотографијама Милића Симића. Монографију је врхунски визуелно опремио академски сликар Радомир Верговић и Мирослав Верговић, а да би књига била доступна на свим меридијанима помогла је Билјана Новаковић Атанасијадис преводом на енглески језик.Заслужна за квалитетну штампу је штампарија " Принт медија". Библиотека као издавач посебно је захвална Општини Чајетина и председнику Милану Стаматовићу што су имали разумевања и слуха за реализацију овог пројекта.