"СРБИЈО, МАЈКО И МАЋЕХО" аутора Луке Николића

   10.марта, у сали Библиотеке је промовисана књига Луке Николића " Србијо, мајко и маћехо" чији је издавач сама Библиотека. Поред аутора о књизи и истраживачком раду Луке Николића говорили су, испред издавача Драгољуб Новаковић, библиотекар и генерал Милисав Секулић. Делове књиге читали су Мирјана Лопин Дризо и Жарко Божанић.

   "Тематика књиге везана је за Први светски рат и страдање српске војске и народа. Описане су све муке преживелих бораца који су, после повлачења кроз гудуре и беспућа Албаније, послати далеко преко мора, у Африку, како би се опоравили и поново стали у строј за ослобођење. Многи од њих нису доживели повратак у домовину, већ су умрли, заувек остајући у туђини. Међу хиљадама погинулих је и 16 бораца чајетинске општине. Ова богато илустрована и документована књига , још је једна у издању којима се може подичити Библиотека"Љубиша Р. Ђенић"- рекао је Драгољуб Новаковић.

   О самом односу држве Србије према умрлима у Африци, повезујући је са насловом књиге, говорио је генерал Милисав Секулић, истичући да ништа што се дешавало, тамо делеко, не сме бити заборављено.

 Приказан је и документарни филм о посети аутора и потомака умрлих ратника гробљима у Африци ( Тунис, Алжир, Египат...)

   Због великог интересовања Библиотека као издавач подвлачи да сви заинтересовани за књигу" Србијо, мајко и маћехо" могу контактирати аутора, Луку Николића. Контакт телефони : 011/1776-716 и 060/656-444-0