ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ 2010.

   Висока школа Академија Српске Православне Цркве за уметност и консервацију Београд у сарадњи ца Библиотеком    " Љубиша Р.Ђенић" 17.03.2010. у матичној Библиотеци у Чајетини, отворили су изложбу копије фресака са Косова и Метехоје. Ова изложба отворена је још на пет локација у српским земљама: Београду, Бјељини, Сарајеву, Краљеву и Хан Пјеску, а све са циљем како и сам наслов изложбе каже ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ, да се не заборави погром Срба на Косову и Метохији(17. март 2004.године) и паљење српских светиња, и да православни широм света не забораве дан када је горела чувена фреска Богородице Милостиве са Христом Хранитељем Призренским чиме је озбиљно угрожен бисер наше баштине, црква Богородице Љевишке.

   Прва изложба је организована 2005. године у Галерији фресака у Београду. Отворио ју је Блажнопочивши Патријарх српски Г. Павле и од тада па сваке године понављана је концепција излагања радова насталих према узорима фресака са Косова и Метохије.

   У Чајетини, изложбу копије фресака ужичких уметника  отворио је Драгиша Милосављевић, историчар уметности, осврнувши се на велико културно богаство и баштину која се не сме заборавити, а директор Библиотеке, Снежана Ђенић истакла је да овакав начин подсећања на нашу баштину има за циљ да негује и подсети на незаборав, да поспеши памћење на нашу историју.