АНЂЕЛИ ЖИЧКЕ ЕПАРХИЈЕ

   У четвртак, 1.априла, у сали Библиотеке отворена je изложба "Анђели Жичке Епрхије" аутора Вељка Михајловића. Реч је о 52 графике различитих формата. За овај рад Михајловић је имао благослов Епископа жичког г. Хризостома и обишао је 38 манастира. Од скупљеног материјала направио је 60 графика у тиражу од 10 примерака. На крила анђела је ручно нанесен сребрни прах.

   Светлана Пејић о графикама Вељка Михајловића истиче:" У семантичком смислу, подобно средњовековном спектру значења, он слика анђеле као ратнике -  чуваре - борачке чак са удвострученим крилима, као веснике - посебно поетски истичући жичке, и предводнике - међу којима плени и ариљски Валаам из Лозе Јесејеве... Тамо где су некада блистали а сада их више нема , као над импозантним остацима Милентије, само маштовитошћу сликара међупростор од земље до небеса чувају један арханђео и трони, преплетени са крошњама листопадног дрвећа."

   Вељко Михајловић је  анђеле приказао на свој начин. Раширио им је крила, удахнуо им покрет и тако их извукао из реалних архитектонских оквира.