Летњи улични ерски кабаре 2010.

Трећа година извођења "Летњег уличног ерског кабареа" по оцени публике и медија била је најуспешнија. Организатори: Библиотека " Љубиша Р.Ђенић", Културно-спортски центар, Туристичка организација Златибор, Месна заједница Чајетина и генерални покровитељ Општина Чајетина и ове године поклонили су, у три дана дешавања 11. 12. и 13. августа на платоу испред Библиотеке, прегршт дешавања испуњених шармом, префињеношћу, смехом и естетиком.

11. августа улични свирачи и кловнови делили су на Златибору и у Чајетини, гостима Златибора и мештанима, флајере и позивнице. Њихов наступ изазвао је велико интересовање туриста. Било је плеса, песме, игре и забаве, а малишани су желели да се сликају са кловновима, принцезама и свирачима.

Уз оркестар одличног Бид Бенда који је оба дана забављао госте, 12. августа, по први пут, Химну кабареу извео је Александар Богдановић који је написао аранжман на текст Зорана Богдановића.

ХИМНА КАБАРЕУ

Добро дошли, здраво били, с осмехом на лицу пили,

мало шале, мало игре и бићемо као чигре. 

Кабаре је бајка права, ерска прича, добро здрава,

на улици и кафани, не сме ништа да вам фали.  

Зато сте нам добро дошли, наша кућа госте треба, 

мало смеха, мало песме - то нам треба као хлеба.

Од смеха се кућа прави, темељи јој од музике, 

Ере праве такве куће, без науке и без муке.

Политику и све бруке, као и све наше муке,

оставите иза леђа. Овде,  код нас, та је међа.

Зато сте нам добро дошли, наша кућа госте треба, 

мало смеха, мало песме - то нам треба као хлеба.

Овогодишњи Ерски кабаре отворио је председник Општине Чајетина, Милан Стаматовић, а први пут је подигнута на бини и застава Кабареа. И химна и застава је на идеју организатора оплеменила манифестацију.

Шармантној и префињеној атмосфери Кабареа допринео је амбијент: свећњаци на коцкастим стољњацима у плавој, црвеној и зеленој боји, костимиране девојке и кловнови који су делили црвене руже дамама..." Дивно, бајковито..." чуо се коментар неког од гостију.

После наступа глумаца-аматера из Чајетине и наступа Бид Бенда, публику су забавили глумци из Београда у ренесансно-еротској комедији" Мушица".

Разиграна екипа глумаца кроз причу о новцу, љубави и интригама привукла је пажњу свих присутних и добили су велики аплауз. Утисак који остаје после њиховог извођења је младост, лепршавост, пуно покрета, раздраганост... ипак на темељима озбиљног рада и талента коју су ови глумци претворили у игру завођења и освајања публике.

После"Мушице"поново наступају глумци аматери из Чајетине који су извели блиску причу о одласку на одмор породице Ерић, по тексту познатог афористичара Рада Јовановића који је и писац сценарија за Кабаре. Текстове је за извођрње на сцени прилагодила Биљана Здравковић, глумица Народног позоришта из Ужица.

А, онда, на празној бини наступила је велика глумица Весна Пећанац у монокомедији "О, какав диван дан" која кроз рафинирани хумор, говори о животу у једној просечној југословенској породици, о сукобима и проблемима, љубави и праштању. Прича блиска свима, кроз коју пролазе , на неки начин и данашње генерације, свевременска. Емоције су лебделе и смењивале се, од урнебесног смеха до суза...Пуних сат и петнаест минута  Весна Пећанац је држала безрезервну пажњу публике, а сложили су се сви да је ван овог времена све остало било сувише без обзира на сјајно извођење.

Бид Бенд је заиста био одличан и заиста је допринео да летња августовска ноћ прве вечери Кабареа заврши у добром расположењу, уз плес и забаву. Певали су се стари хитови, евергрин, џез и дикси.

Друге вечери дешавања на платоу испред Библиотеке, у петак 13. августа, после наступа Бид Бенда, директорка Библиотеке Снежана Ђенић и председник жирија, Раде Јовановић, на Конкурсу за најбоље афористичаре на тему "Љубав" доделили су најбољима награде и признања.

Пет дана за две особе у хотелу "Палисад" на Златибору који је и дародавац прве награде, добио је Милан Тодоров из Петроварадина. Заслужено и по оцени публике.

"Тврдоглавошћу код жена нећете ништа добити осим ако сте такви по целом телу"

"Истакао сам се на нудистичкој плажи. Пливао сам боље од осталих."

"Иза сваког успешног човека стоји жена. То су оне особе које после називамо удовице криминлаца."

"Црвенкапица се чудила колико вук има велике уши, очи, језик...Срећа је да дете није задигло покривач"

"Спавала је са целим селом, па опет није ваљала. Не може се селу угодити."

Другу награду и викенд за две особе у Музеју"Старо село" Сирогојно освојио је Дејан Милојевић из Београда, а својим наступом добро забавио публику.

"Мени је лекар преписао редован секс али апотекарице неће да ми изађу у сусрет."

"Да сам знао да ће ме жена оставити због алкохола, много раније бих почео да пијем"

"Има више неверних мушкараца него неверних жена. То значи да неверни мушкарци воде љубав међу собом:"

"Ако је телефонирање замена за секс, моја жена је нимфоманка."

"Водите љубав а не рат, а кад се узмете, биће и једног и другог."

Трећу награду и викенд за две особе у вили "Ловћен" на Златибору добио је Саво Мартиновићиз Београде, а његове афоризме прочитао је Раде Јовановић.

"Жена ми је побегла са пријатељем. И никад више нећу наћи тако доброг пријатеља."

"Откад си сама?   Откад сам с њим!"

"Што ташта рађа, то мајка не рађа."

"Драги ако ме оставиш, поведи и мене."

"Оженио сам се паметном женом. То сам схватио тек када ме је оставила."

Поново наступ глумаца аматера из Чајетине, који су после сваког извођења побрали аплаузе. Ерски хумор у њиховом извођењу је заиста то и био, а све у циљу очувања и неговања мудролија и шала везаних за Ере.

А онда је наступио Миленко Павлов, који је у глумачкој трансформацији извео комедију Милоша Николића"Титов тајни дневник."Посетиоци су имали прилике да виде бурлескну "реанимацију"наше најзначајније личности 20. века, уз сетан осмех и све чешће истицање дилеме, да ли се, смејући се Титу и његовом времену, смејемо и овом времену и колко смо се, у суштини, нашли у оној песми "Све је исто само њега нема"... Све, и осмеси и дилеме, оцртавале су се на лицима гледалаца.

Златибор је своје глумце аматере, певаче, писце хумористичких текстова, са успехом користио још за време Турнира духовитости коју је овде у Чајетини са успехом предводио генијални песник и писац хумористичких текстова покојни Михајло Ћуповић. Његово дело, на неки начин, представља иницијативну капислу да организатори Кабареа наставе са неговањем ерског хумора.Талентована и изузетно активна драмска секција из Чајетине са успехом је представила публици шта се прича" у пола гласа и четири ока" , приказујући тако свакодневни амбијент Чајетине кроз познате, или анонимне актере, који представљају данашње житеље ове вароши.

И на крају манифестације наступио је "Пулс-театар" из Лазаревца у комедији Милоша Николића "Ковачи". И у овој представи главни комедијант је живот који кроз невероватне околности води нашу судбину на странпутице, у борбе, мирења и помирења. Кренувши једним мирним током глумци Пулс-театра су полако уводили публику у брзаке да би на крају самог комада таласи и бура смеха крунисали њихово извођење.

Представљањем учесника и организатора трећег Летњег уличног ерског кабареа пала је и кабаретска застава, остала празна сцена, угашене светиљке...Обећање остаје да ће четврта манифестација бити још боља и инспиративнија. Иза Кабареа 2010. остају и забележени утисци.

Јелена Чворовић, глумица из Београда:" Требало би да сте поносни.Ово што је понудила Чајетина у ова два дана је догађај који има обиље шарма, топлине, неке врсте домаће ушушканости да сам и ја пожелела, да поред тога што сам ове године била гледалац, будем и учесник ове манифестације, следеће године. Пружили сте много пријатнију забаву од оне коју можемо видети на Краљевом тргу на Златибору јер сте успели и да нас забавите и духовно обогатите. Надам се да имате снаге и да истрајете."

Неда Николић, глумица у улози Бетије из представе"Мушица":" Када су мени и екипи мојих колега рекли да идемо са представом у неки мали градић Чајетину, нисам могла ни предпоставити да ћемо бити овако лепо дочекани и да ћемо се овако лепо осећати. Ово је нешто изузетно, савршено осмишљено, делује некако и романтично и разиграно, тако да смо се и ми са нашом представом савршено уклопили.Захваљујући вама заволела сам и Чајетину."

Миливоје Јозић, сатиричар, Београд:"Свесни сте лепоте хумора и ценим вашу жељу да га пренесете даље, широј јавности. Осавременили сте оно што се до сада преносило са колена на колено. Ценим и то што сре се сетили и афористичара. Ерски кабаре је величанствена представа."

Марија Јеремић, Пи-аР, Златибор: "Прелеп догађај и изузетан доживљај. Нико не остаје равнодушан. Допада ми се. Можда би требало ово дешавање пренети и на Златибор, на Краљев трг..."

Светлана Перић, фотограф, Швајцарска: "Дошла сам да погледам ову манифестацију на наговор своје пријатељице која је била прошле године на Кабареу. Нисам зажалила ни једног тренутка. Ретко у овом крају можете видети догађај без трубача, народне музике, а наша традиција и култура нису само то...Ви сте посетиоцима донели нов садржај и нова уживања."

У слици и речи покушали смо да Вам дочарамо дешавања са овогодишњег Кабареа. Циљ нам је да следеће године будете наши гости, да нас посетите, уживате у овој шармантној представи и постанете наши одани пријатељи.

Фотографија: Драган Никић