"ЦРТЕЖИ И ЗАПИСИ" Љубише Р. Ђенића Рујанског

     

    У четвртак, 19. маја 2011, у 20 часова у сали Библиотеке у Чајетини представљена је монографија "ЦРТЕЖИ И ЗАПИСИ" Љубише Р. Ђенића Рујанског и едиција "КОРЕНИ" Србија: насеља, порекло становништва, обичаји УЖИЧКИ КРАЈ. Иначе, Библиотека "Љубиша Р. Ђенић" је са Службеним гласником издавач монографије "Цртежи и записи".

   Говорећи о животу и раду Љубише Ђенића,директорка Библиотеке, Снежана Ђенић, истакла је:" Библиографија овог, заиста трудољубивог човека, зачуђујуће је богата, и садржи 765 радова из различитих области...235 новинских чланака, преко 200 цртежа, 139 прича и шала, 43 прилога из етнографије, 30 легенди, 27 приказа, 15 биографија. Приредио је 31 публикацију, илустровао 10 књига и монографија. Као сарадник етнолошког атласа Југославије, али је ипак његов најзначајнији рад "Златиборски летопис" који се данас чува у Историјском музеју Србије и Српској академији наука.

   Његов допринос српској култури је заиста изузетан, што потврђују многе награде и признања од којих је свакако највећа Вукова награда, коју је добио 1964.године, први по њеном успостављању.

   Можда га ипак могу најбоље објаснити његове поруке остављерне потомству: "Треба волети људе, упознати све што је непознато, одушевити се свим што је лепо и човечно. Треба радити и после рада смејати се и шалити. И увек очекивати да сутра донесе нешто ново, боље и лепше."

 

     О књизи су говорили и приређивач Слободан Радовић и уредници Слободан Гавриловић и Милојко Кнежевић. Истакли су да су цртежи који су објављени у овој књизи вредност и запис, хронологија једног времена и сведочење о једном добу. То је вредност и сазнање, то је баштина и трајање.

    По представљању Цртежа и записа представљена је едиција " Корени".

    Фотографије урадио за сајт Драган Никић.