Промоција књиге

НАЈАВА: Промоција књиге "Кућа за јунаке" аутора Александра Лала Милосављевића

 

       Поштовани,

       Љубазно Вас позивамо на промоцију књиге "Кућа за јунаке" у петак, 14. децембра 2018. године. Аутор књиге је Александар Лале Милосављевић, а промоција се одржава у сали библиотеке "Љубиша Р. Ђенић" у Чајетини.
 

                    

           

Промоција романа "Лајковчанка"

       

       У сали Библиотеке "Љубиша Р. Ђенић", у четвртак 6. децембра 2018. године, одржана је промоција романа "Лајковчанка" аутора Веље  Жуњића.

 
       Веља Жуњић, књижевник из Лајковца, најпре је поздравио публику и испричао неколико анегдота о свом књижевном стваралаштву и уопште идеји о писању. Сваке године, практикује да својим пријатељима улепша Новогодишње празнике и поклони им нешто необично. Пре пар година, дошао је на идеју да пријатељима поклони роман. У тајности пише неколико месеци, а затим, први пут на читање списе даје својој супризи, коју помно посматра док чита. Како сам аутор каже, њене сузе и смех, као и све остале реакције, биле су му јасан знак да је створио ваљан поклон својим пријатељима, али ни након те спознаје и даље нема амбицију да поменуте списе да у јавност. Међутим, сплет околности ипак ствара ситуацију у којој Веља постаје добар аутор неколико романа, али и позоришних представа...
 
 
       Ово је трећа књига Веље Жуњића, после романа "Шампитица" (2012) и "Боја твога имена" (2015), и у кратком периоду је доживела и друго издање. Роман "Лајковчанка" је био и у конкуренцији  (у ширем избору) за НИН-ову награду за 2017. годину. Представљен је на сајму књига на штанду Министарства просвете и културе. Након тога уследило је 15-так промоција по Србији. У 2017. години "Лајковчанка" је била међу најчитанијим у библиотекама у Лајковцу, Власиници и Зворнику.
 
 
       Како би програм био потпунији и квалитетнији, и да би на прави начин представили овај роман, онако како то и доликује, поред аутора, гостовали су и Карло Астрахан и Енес Љајић.
       Карло Астрахан, писац и уредник програма библиотеке "Милутин Бојић" из Београда, био је у функцији модератора програма и књижевног критичара. Публици је посебно скренуо пажњу на двоструку причу коју роман прати и на чињеницу да без обзира на то да ли говоримо о прошлом или будућем, сви имамо исте терете које живот носи, без обзира на годину, деценију или век у ком живимо. Такође, истиче да роман поседује одређену тежину због ратне тематике, али с друге стране, присутност мотива љубави га чини лепим и топли. 
       Топлим нотама и очаравајућим гласом, Енес Љајић је употпунио ово пријатно књижевно вече. Публика је уживала, а чак и после званичног дела промоције, учесници су још неко време провели у пријатном разговору са публиком.
 

НАЈАВА: Промоција романа "Лајковчанка", аутора Веље Жуњића

 

       Поштовани,

       Љубазно Вас позивамо на промоцију романа "Лајковчанка", аутора Веље Жуњића, у четвртак, 6. 12. 2018. у 19 часова, у сали библиотеке у Чајетини.
 

Промоција књиге "Слом" Ненада Петровића

 

       У уторак, 20. новембра 2018. године, у Библиотеци „Љубиша Р. Ђенић“ представљена је књига „Слом“ аутора Ненада Петровића. Поред самог аутора, готовали су и Златоје Мартинов- рецензент књиге и Драган Стојковић- власник издавачке куће „Мостарт“ из Земуна.

       
       Ненад Петровић је завршио основну школу и гимназију у родном Врању. Филозофски факултет у Београду, групу за историју, завршио је 1989. године. Поред књиге „Слом“ која је промовисана, Ненад је написао и следећа дела: „Човек кога је требало убити“, „Арјиаднино купко“, „Sectio caesarea“, „Силазак у Атлантис“... Петровић не гостује први пут код нас, па и сам истиче задовољство што је опет у прилици да промовише у Чајетини:
   
   „Задовољство ми је да сам опет у Библиотеци „Љубиша Р. Ђенић“. Иако нисмо претерано инсистирали на томе да промоција буде баш на овај датум, мени је задовољство и част да управо данас, на дан смрти Димитрија Туцовића, гостујем у његовом крају. Давне 1914. године погинуо је знаменити Гостиљац, истакнути вођа и теоретичар социјалистичког покрета у Србији, један од оснивача Српске социјалдемократске партије 1903, покретач и уредник Радничких новина и Борбе. Страдао је као командир 1. вода 1. чете 4. батаљона 1. пука Моравске дивизије првог позива у борби против аустроугарске војске у Колубарској бици у Првом светском рату на западном делу Враче брда, у рејону села Ћелије на десној обали реке Колубаре, околина Лајковца.“
 
       
 
 
 
       Роман „Слом“ се може окарактерисати као политички, историјски и документарни. У роману постоје два историјска тока – један је смештен у 1912-1913. годину, у време Балканских ратова и пред почетак Првог светског рата, у које је главни јунак Димитрије Туцовић, а други је савремени, ововековни, у коме је носилац радње имагинарни лик, наратор је неуспешни писац који станује на Славији, живи од ренте и сања да ће написати ремек-дело које ће решити његове финансијске и све друге проблеме. Центар фабуле је „Трг”, у овом случају трг Славија, дакле Трг Димитрија Туцовића, који није одабран случајно, јер је ту почетком 20. века био центар социјал-демократије у Србији – ту је била радничка књижара, седиште синдиката, то је симбол радништва у то време и окупљалиште света рада, ту су се редовно сусретали Лапчевић, Кацлеровић, Туцовић, Драговић… Аутор реконструише односе у том времену, од онда је прошао читав један век, али односи у српском друштву готово да се нису променили, ништа се суштински није променило, осим технолошког напретка и то је главна порука овог романа – рекао је рецензент Златоје Мартинов.
 
 
       Публици се обратио и Драган Стојковић, истакавши да је његова издавачка кућа веома селективна при избору материјала иза ког ће се потписати као издавачи, али да је „Слом“ свакако био вредан пажње и да представља најдрагоценији роман који су до сада приредили.                   
 

НАЈАВА: Слом - Ненад Петровић

 

       Љубазно Вас позивамо на промоцију романа о Димитрију Туцовићу, под називом "Слом", аутора Ненада Петровића у уторак, 20. новембра 2018. године у 19 часова у Библиотеци "Љубиша Р. Ђенић" у Чајетини.
 

 

Промоција књиге "Стазама живота" Миодраг Верговић

 

Поред основне библиотечке делатности, прикупљања, чувања и дистрибуције књига, значајно место у раду Библиотеке представља и издавачка делатност. Библиотека већ дуги низ година одржава континуитет у издавању књига, првенствено завичајних стваралаца или књига о нашем завичају.

У уторак, 16. октобра 2018. године, окупили смо се у сали наше Библиотеке поводом промоције књиге која је недавно изашла, а као издавачи овог дела се потписују удружење „Колектив Ужице“ и Библиотека „Љубиша Р. Ђенић“ Чајетина. Реч је о делу које описује живот „сеоског и градског уче“ - Миодрага Верговића, и носи назив „Стазама живота“, а приређивач је Оливера Верговић.

Миодраг Верговић је рођен 1893. године. Пред Балканске ратове завршио је Учитељску школу у Алексинцу. Његово прво учитељско службовање у Прибоју прекинуо је рат у коме је учестововао као један од 1300 каплара из скопског ђачког батаљона. На самом почетку рата је рањен, заробљен и одведен у логор. После пробоја Солунског фронта вратио се у домовину. По демобилизацији вратио се учитељском позиву. Истовремено, доста пише, објављује у бројним листовима и часописима. И Други светски рат проводи у заробљеништву, у логору Оснабрик. По ослобођењује учитељ у Ужицу, затим референт за основу школу у Окружном и Градском народном одбору. Био је и управник Градске билбиотеке у Ужицу. Умро је 3. децембра 1957. године.
 
           
 
Љиљана Ракић – библиотекар, која је водила програм ове вечери најпре је истакла  велико задовољство што је управо Библиотека „Љубиша Р. Ђенић“ суиздавач овог рукописа, који представља вредно мемоарско штиво и  свакако заслужује велику пажњу.
Након тога, публици се обратио Зоран Жеравчић, заступник Удружења „Колектив Ужице“, он се том приликом захвалио академском сликару, иначе, блиском сроднику Миодрага Верговића, Раду Верговићу који је, из породичне архиве дао материјал за настанак књиге „Стазама живота“.
 
 
Слободан Радовић нам је уз детаљну анализу књижевног дела указао на стилске карактеристике, фабулу и сиже у „Стазама живота“. Скренуо је пажњу на велику пишчеву љубав према детињству и одрастању у породичном дому, затим на улогу оца, али и баке у формирању личности Миодрага Верговића.
 
 
Слободан Љубичић, глумац Народног позориша у Ужицу, читао нам је одломке из књиге, а вече, посвећено стваралаштву Миодрага Верговића завршио је казивањем песме Владана Митровића под насловом „Успомена Миодрага Верговића“.
 
 
 

НАЈАВА: Промоција књиге "Стазама живот" Миодрага Верговића

 

       У уторак, 16. октобра 2018. године, у 19 часова у сали Библиотеке "Љубиша Р. Ђенић" одржаће се промоција књиге "Стазама живота" Миодрага Верговића.

       Гостују: мр Слободан Радовић и академски сликар Радомир Верговић

 

"Певам дању, певам ноћу/ писма Мини Караџић" Светлана Матић

У четвртак, 30. августа 2018. године, у чајетинској библиотеци гостовала је Светлана Матић представивши публици своју књигу "Певам дању, певам ноћу/ писма Мини Караџић". Књига носи назив као песма Бранка Радичевића коју је својевремено посветио Мини, својој платонској љубави, и забележио је у Споменару.
Светланина књига писана у облику еписторалних писама, директним обраћањем Мини Караџић. Овим необичним приступом, садржај је динамичан и са лакоћом уводи читаоца у тематику. 
Публика је имала част да ужива у презентацији књиге и да сазна више о интригантном животу знмените Српкиње Вилхемине Мине Караџић, прве српске сликарке, полиглоте, преводиоца и књижевнице.
Књига је објављена 2018. године, у издању Банатског културног центра и Српског културног просвјетног друштва- просвета из Аустрије. 

Поред ове књиге, Светлана је ауторка уџбеника на српском и немачком језику, као и дечијих књига:
Наш језик, буквар; Просветни преглед, Београд 2010;
Наставни листови за наставу на матерњем језику; Просветни преглед, Београд 2010;
Крштење у настави православне веронауке, на немачком језику (Taufe als Thema im orthodoxen Religiosunterricht), Akademikeverlag, Saarbücken, Dutchland 2015;
Књижевно стваралаштво: Дечји бисери, ауторско издање, Београд 2011; 
Игра, књига за децу и одрасле, ауторско издање, Београд 2013;
О љубави с љубављу, Пчелица, Чачал 2014;
Мајка, песме за децу и одрасле, ауторско издање, Београд 2016.  

Светлана је по струци педагог и професор матерњег језика у бечким основним школама. Службеник је Министарства за образовање, науку и културу Аустрије и добитница бројних награда и признања у области васпитања и образовања у Србији и Аустрији. ПОтпредседница је Српског просвјетног и културног друштва у Аустрији. Члан је Удружења књижевника Србије од 2012. године, Удружења писаца Седмица из Франкфурта и Удружења Млутин Миланковић из Београда од 2016. год.
 

Гостовање добитника НИН-ове награде за 2017. годину

 У мноштву књижевне продукције и књижевних награда код нас, једна се ипак издваја, траје и опстаје најцењенија на нашим просторима. Реч је о књижевној награди критике за најбољи роман године, коју додељује недељник НИН. Откада је додељена први пут, давне 1954. године Добрици Ћосићу за роман "Корени", ова награда успева да одржи један висок и захтеван ниво у књижевности.

У сарадњи са Специјалном библиотеком Чиготе, 8. јуна имали смо част да угостимо 64. добитника НИН-ове награде Дејана Атанацковића, који је за роман "Лузитанија", добио ово престижно признање.

Дејан Атанацковић је признато име у свету уметности и изван наше земље. Од деведесетих реализује самосталне изложбе и кустоске пројекте. Овај уметник, иначе рођен 1969. године у Београду, предаје више предмета из области визуелне уметности и културе на универзитетским програмима у Фиренци и Сијени и сарађује са тамошњим Музејом природних наука. 

Његов првенац "Лузитанија" замишљен је као утопијски роман. Изашао је у издању Бесне кобиле из Београда, прошле, 2017. године. 

Аутор истиче да је ово његов први роман, али исто тако да је сам његов настанак захтевао доста времена и рада. Такође наводи да су се у ту причу уплеле многе ствари које имају везе са његовим претходним, као и са садашњим радом, радом са студентима, са психијатријским пацијентима...

Поред Атанацковића, гошћа је била и Ана Стишовић Миловановић која нас је из угла књижевног критичара упутила у књигу коју смо представили.

Лузитанија, Дејан Атанацковић - НИН-ова награда за 2017. годину

 У петак 8. јуна 2018. године у 19,00 часова Библиотека "Љубиша Р. Ђенић" и Специјална библиотека Чиготе организују књижевно вече Дејана Атанацковића, добитника НИН-ове награде за 2017. годину за роман Лузитанија

 

Сакупљач садржаја