12. Летњи улични ерски кабаре

Протекли викенд, 3. и 4. август, били су резервисани за дводневну манифестацују коју Библиотека „Љубиша Р. Ђенић“ и Туристичка организација Златибор већ 12 година успешно организују  - Летњи улични ерски кабаре.

Ерски хумор као део културног идентитета српског народа, препознат је и од стране Националног комитета за нематеријално културно благо Србије, тако да је 18. јуна 2012. године уписан у Листу нематеријалног културног наслеђа Републике Србије. Запослени у Библиотеци „Љубиша Р. Ђенић“, које већ годинама успешно и са пуно ентузијазма води Снежана Ђенић, историчар, директор и председник Организационог одбора Летњег уличног ерског кабареа, марљиво раде на прикупљању, неговању и очувању ерског хумора. Прикупљени материјал глумаци Народног позоришта из Ужица, са којима библиотека негује дугогодишњу сарадњу, претачу у филм.

Шаренило и лепоту 12. Летњег уличног ерског кабареа, становници и гости Чајетине и Златибора имали су прилику да виде већ у петак 2. августа. Наиме, младићи, девојке, дечаци и девојчице, маскирани у кловнове, даме, вештице и виле прошетали су улицама Чајетине и Златибора, анимирајући пролазнике својом песмом, игром и свирком, и позивајући их да тај викенд проведу баш уз пуно смеха и забаве на Летњем уличном ерском кабареу.

Прво вече кабаре, у суботу 3. августа, приређено је у сали Библиотеке „Љубиша Р. Ђенић“ у Чајетини. Програм је на задовољство свих приутних, ерском химном, отворио БЕОГРАДСКИ ДИКСИ БЕНД, под вођством маестра Миодрага Маљоковића, а који је својом музиком дао посебан шарм целом Кабареу. Поред уживања у музици и прелепом амбијенту чајетниске библиотеке, гости су имали прилику да чују и проглашење победника на 11. Конкурсу за најбољег афористичара. Овом приликом, присутнима се обратила Љиљана Ракић, члан жирија, рекавши следеће:

„На конкурсу „Летњег уличног ерског кабареа“ у 2019. години, који је библиотека „Љубиша Р. Ђенић“ и ове године,  једанаести пут организовала, учествовали су афористичари из Србије, Републике Српске, Хрватске, Македоније и Словеније. Пред комисијом се поново нашао нимало лак задатак у виду великог броја квалитетних афоризама. Наиме, на овогодишњем конкурсу је учествовало 39 афористичара са око 800 афоризама. Због оваквог интересовања, с поносом можемо рећи да је Чајетина заиста центар ерског хумора и духа.

Жири у саставу: Слободан Симић - председник жирија, Нешко М. Илић, Зоран Богдановић и Љиљана Ракић донео је следећу одлуку: 

Трећа награда - викенд за две особе у Студентском одмаралишту „Ратко Митровић“ на Златибору припала је Зорану Т. Поповићу из Панчева. 

Другу награду – продужени викенд за две особе у конацима Музеја на отвореном „Старо село“Сирогојно, освојио је Љубисав Грујић из Пожаревца.

Прву награда – пет дана за две особе у апартманима Туристичке организације Златибор добио је Милан Куриџа из Приједора. „

Како награђени нису били у могућности да присуствују додели награда, њихове афоризме је на најбољи начин публици представио Зоран Богдановић, члан жирија и дугогодишњи пријатељ и сарадник Кабареа.

Након проглашења победника, публика је наставила да ужива у програму који је уследио. Најпре су могли да погледају специјално издање ерског хумора ОРДИНАЦИЈА по сценарију др Слободана Симића и монодраму ГОСПОЂА МИНИСТАРКА у извођењу прослављене и неприкосновене Љиљан Стјепавовић.

Друго вече Кабареа, као и  увек на Златибору, протекло је веома запажено. Програм који су Чајетинци имали прилику да погледају у суботу, Златиборци и многобојни гости златне планине са одушевљењем су прихватили у недељу. Тражило се место више, јер смеха и ерских шала никада није доста...

Организатори и учесници, задовољни што су још једном приредили ову манифестацију која нема конкуренцију, због своје врцаве и веселе природе, обећали су да ће следеће године у истом руху публику сачекати са новим ерским шалама и пуно забаве.