Дан Библиотеке

     Библиотека "Љубиша Р. Ђенић" је и ове године обележила свој дан и 108 година постојања. Свечаност је пратила изузетно вредна изложба "Прота Радосав Симић - српски духовник, неимар и добротвор" аутора Снежане Ђенић, историчара и Босе Росић, етнолога. Ова изложба део је пројекта ове две ауторке који су подржали Општина Чајетина и Министарство културе.

     Директорка Библиотеке, Снежана Ђенић, обратила се речима захвалности свима који су дошли да присуствују Свечаној академији и истакла да је ова установа културе, годинама уназад, центар културних збивања у Чајетини, да се овде не прави разлика међу облицима културног испољавања, да се овде култура схвата као исконска потреба.

   Библиотека " Љубиша Р. Ђенић" из године у годину има све већи број посетилаца, али и сарадника који својим знањем и трудом помажу да она, заједно са радницима и управом Библиотеке, ради квалитетније и боље. Ове године захвалнице су добили: Боса Росић, етнолог, Зоран Јеремић,новинар "Вести" и Мирко Марковић, библиотекар-саветник библиотеке Ђорђе Јовановић из Београда.

     И ове године Библиотека је наградила свог највернијег читаоца, Љубомира Маричића из Семегњева.

 

     Изложбу "Прота Радосав Симић - српски духовник, неимар и добротвор" отворила је Бојана Божанић, помоћница председника општине и Народни посланик.

     Ауторке ове изложбе истакле су да историја не сме остати заборављена већ да историја и људи који су на било који начин учествовали у њеном стварању и грађењу морају да се памте и обнављају.

     "...Током читаве српске историје свештена лица имала су значајну улогу у очувању духа светосавља који се није односио само на веру, цркву, просвету, већ на све области културног стваралаштва и живота. У црквеним круговима у томе су се посебно истицали они који су својим високим моралним принципима, врлином и благородношћу оставили трајни траг у памћењу савременика.

      Један од таквих сигурно је био и протојереј ставрофор Радосав Симић.

     ...Носећи свој крст онако како је најбоље знао, показујући сталну бригу за своју духовну децу, олакшавао им је сурове услове опстанка пружајући им хришћанску утеху, ширећи им знања, подижући храмове, споменике,чесме, путеве. Тако је учинио трајну успомену и оставио дубок траг.

     Ово је само мали дуг овом великом оцу." - истакле су Снежана Ђенић и Боса Росић.

     Унука Проте Радосава Симића, Драгана Стојиљковић, захвалила се и напоменула да ће сви чланови велике породице Протиних потомака носити ово вече у срцу.

     Целокупну свечаност увеличао је и хор Златиборска вила из Ужица под диригентском палицом професорке Гордане Лазић.

                                                                                    Фотографија: Драган Никић