ДАН БИБЛИОТЕКЕ И ВИДОВДАНСКЕ СВЕЧАНОСТИ

 Дан Библиотеке  ове године су обележила три значајна дешавања и сваки  на свој: културолошки, едукативни, сазнајни начин употпуњују манифестацију Видовданских свечаности.

                          

    Поводом обележавања двестоте годишњице Другог српског устанка, у четвртак, 26. јуна 2015. године Библиотека је била домаћин научног скупа, а тема која је окупила осамнаест еминентних историчара и истраживача  је " Ужичка нахија у Другом српском устанку и обновљеној држави 1815-1839.године".

    Историчаре који су кроз различите аспекте и теме обухватили ужички крај у периоду од 1815. до 1839. године у име Општине Чајетина поздравио је Милоје Рајовић, председник Скупштине општине Чајетина.

    Своје научне и истраживачке радове и студије представили су: др Живота Марковић, Данило Станојевић, Салих Селимовић, Бошко Копуновић, Јелена Ристовић, Александар Савић, Миодраг Глушчевић, Снежана Ђенић, Душко Кузовић и Недељко Стојнић, Илија Мисаиловић, Драгиша Милосављевић, Милисав Ђенић, Ђорђе Пилчевић, Драгица Матић, Слободан Радовић и Боса Росић.

                       

    Директорка Библиотеке, Снежана Ђенић, се на крају излагања обратила свим учесницима Округлог стола:

    " Захваљујемо се свим учесницима овог скупа, а посебно др Животи Марковићу чију смо идеју прихватили да се окупимо поводом овог знаменитог догађаја и да је уз његову велику помоћ реализујемо. Сви радови са Округлог стола ће бити објављени у Златиборском летопису, који планирамо да представимо на овогодишњем 60. Међународном сајму књига у Београду."

                       

     У Сали Библиотеке, у петак, 26. јуна отворена је изложба " Рујански старешина Јован Мићић, од хајдука до сердара, од сердара до заточеника Гургусовачке куле" чији је аутор Снежана Ђенић, историчар и виши кустос.

     После наступа Градско-црквеног хора " Св. Кнез Лазар" из Прибоја и извођења композиције Востани Сербије, представио се и првак драме Народног позоришта у Ужицу, Слободан Љубичић, у улози сердара Јована Мићића.

     Изложбу чине архивски документи, фотографије, музејски предмети који су се користили почетком 19. века и предмети које је користио сам Јован Мићић. После дугог истраживачког рада, ауторка изложбе је обликовала и пружила јавноти на увид једну надахнуту причу о животу сердара Јована Мићића и истиче:

     "Носио је звања ужичког сердара и каваљер пуковника. Био је то човек израстао из народа, и живећи у једном суровом времену, понашао се управо у складу са важећим законима и обичајима тог времена, попримајући димензију једне изузетно снажне и маркантне личности. Његове заслуге у ослобођењу Србије, упорна борба за постављање темеља државе и дипломатска активност стављају га, без сумње, у ред најзначајнијих политичких личности у историји ужичког краја прве половине 19.века, вредних нашег трајног памћења."

                     

    Изложбу је отворио председник Општине Чајетина, Милан Стаматовић:

    "Ова изложба је дуг за све што је сердар Мићић учинио за српски народ, али је докат да српски народ не заборавља велике јунаке као што је био сердар и пуковник Јован Мићић"

    На изложби су посетиоци могли видети и породично стабло Мићића, нацрте сердаревог конака, мапе Ужичке нахије као и макету конака сердара Мићића. Снежана Ђенић као аутор ове изложбе је заиста водила рачуна о сваком детаљу. Око сто посетилаца могло је дегустирати " Вечерњу гозбу сердара Јована Мићића" и окусити јела и пића која су се служила у конаку сердара Мићића и видети како је изгледало "Лето у рујанској кнежини".

                     

                     

    Утисци присутних посетилаца и учесника овог дешавања поклапају се у једном да изложба има значајну културно-историјску и сазнајну вредност и да је сам програм који је пратио ову изложбу осветлио јунаштво, част и лепоту скинувши патину заборава са дела Јована Мићића.

                     

    У недељу, на Видовдан, 28. јуна одржана је Свечана академија поводом Дана Библиотеке. Звуци чаробне виолине коју је свирала Сара Матић разлегли су се Салом библиотеке, а потом се посетиоцима представио и сердар Мићић у извођењу првака драме Ужичког народног позоришта, Слободана Љубичића. Присутним посетиоцима обратила се директорка Библиотеке, Снежана Ђенић:

     " Библиотека " Љубиша Р. Ђенић", поред своје основне делатности настоји да чува, излаже и публикује историјску и културну баштину, вредности које темеље наш индетитет и негују традицију духовности. То представља велику привилегију и једнако задовољство.

     Такође, она настоји да буде својеврсни центар културе, културно место где се не прави разлика у облицима културног испољавања и где се преплићу различите културе и језици каодео једне духовне свеокупности"

                      

     Библиотека " Љубиша Р. Ђенић" из године у годину има све већи број посетилаца али и сарадника који својим знањем помажу да Библиотека ради квалитетније и боље и да се на најбољи начин презентује јавности. Ове године захвалнице су додељене: Животи Марковићу, Мирјани Стакић, Драгомиру Ћитићу, Мирославу Верговићу и штампарији Графопринт за коју је захвалницу узео Иван Крејовић. И ове године Библиотека је наградила највернијег читаоца, а то је Анђела Јовичић.

    Од прошлог Видовдана до овога, Библиотека је наставила успешно да обавља своју делатност. Пратећи савремене тенденције у библиотекарству постаје члан информационог центра Кобис и део пројекта " Виртуелне библиотеке Србије"

    Велики број домаћих, један страни и низ завичајних писаца је у овом храму културе и лепе речи представио своја дела чајетинским и златиборским поштоваоцима књиге. Организовано је низ научних скупова, предавања, кроз ова врата прошао је велики број глумаца, музичара, ликовних уметника, историчара. Приказан је велики број изложби које су свака за себе оставиле посебан печат. Током претходне године Библиотека је у оквиру своје издавачке делатности издала пет нових дела.

    " Летњи улични ерски кабаре" са конкурсом за најбољег афористичара, традиционална манифестација која је већ постала позната у Србији, али и у земљама у окружењу, и прошле године је представила интересантан програм који промовише ерски хумор, схватајући га као истинску друштвену и културну посебност људи златиборске регије.Традиционално је обележена и манифестација" Сећање на Ћупа", посвећена завичајном песнику Михајлу Ћуповићу.

 

   Ретроспективу дешавања поводом Дана библиотеке и раду библиотеке "Љубиша Р. Ђенић" у протеклих годину дана најбоље је завршити речима директорке библиотеке, Снежане Ђенић:

    " Јер Библиотеке и јесу укупно људско памћење које нас истински повезује са нашим прапочецима, где се проналази онај тајанствени, скривени смисао људског постојања.

    Чувари тајни, мисли и речи кроз векове иза нас. Чувари свега онога што ми заправо јесмо и без чега човек уистину не би био човек".