ДАН БИБЛИОТЕКЕ, ВИДОВДАН, 2010.

  

   За Видовдан је у Библиотеци обележен Дан библиотеке. Овај дан је уведен за свечарски поводом усељења библиотеке у нове просторије 2000. године, а установљен је 2005. када је први пут обележен под називом " Пет година у свом дому". Ове године, обележили смо " Десет година у свом дому". Навршила се једна деценија од када радимо у оптималним условима.

   Од претходног Видовдана до данас наставили смо традицију организовања различитих културних активности којих је било 25. Да бисмо ишли у корак са савременим кретањима у библиотекарству увели смо нови програм " Cobiss", који пружа велике могућности у претраживању штампаних публикација. За овај програм обучени су радници и створени технички предуслови. Такође се интезивно ради на савременом уређењу Музејске збирке. Урађена је ревизија и реинвентаризација грађе по музеолошким принципима. Кадровски смо оспособљени за нов приступ презентовању музејске грађе којом располажемо.Прошле године смо се као издавачи потписали на пет издања књига.

   У Библиотеци се осим манифестација које ми организујемо , одржавају и друга дешавања које организују различите институције из наше средине, па нам је драго што овај простор доживљавају као нешто блиско и своје.

   Библиотека настоји да онима који јој помажу у раду изрази захвалност, а захвалницесу добили:

- Јосип Ристановић, директор Студентског одмаралишта " Ратко Митровић" за разумевање и вишегодишњу сарадњу.

- Мирјана Црнчевић, директор Специјалне библиотеке Института Чигота, за успешну сарадњу библиотека на културно-образовном плану.

- Снежана Томић Јоковић, виши кустос Музеја на отвореном " Старо село" Сирогојно за несебичну помоћ у сређивању музејске збирке

- Катарина Доганџић Мићуновић, кустос народног музеја из Ужица за несебичну помоћ у сређивању ликовне збирке и сарадњу.

   За читаоца године проглашена је Костић Мира.

   Захвалнице је уручила директор Библиотеке, Снежана Ђенић.

  

   Академски сликар, Обрад Јовановић отворио је изложбу слика Драгића Петровића Медоша "Последња загонетка трајања. У програму су учествовали и ученици Средње музичке школе из Ужица који су извели на хармоници, клавиру и флаути композиције познатих светских класика. Снежана Ђенић, директор, обратила се пријатељима, сарадницима и корисницима Библиотеке, истичући значај ове установе у неговању културе и неопходности знања као људске потребе, као и истинског надахнућа.