"Дани библиотека на Интернету" у библиотеци "Љубиша Р. Ђенић"

Дани библиотека на Интернету у библиотеци "Љубиша Р. Ђенић", у Чајетини - Златибор, окупили су се досадашњи добитници ласкавог признања WEB Библиотека.

Ту су додељена и награда за WEB Библиотеку 2017, библиотеци "Вук Караџић" из Пријепоља и признања Велика плакета захвалности, Снежани Ђенић (Чајетина) и Бојани Маринчић (Ужице).

Такође, додељена је и прва Плакета за Андроид библиотеку, Вукосаву Средојевићу, дипл.инж. Затим је, уз утврђивање чињеница даљег рада мреже, проф. др Жељко Вучковић одржао инспиративно предавање "Интернет библиотеке".

У раду током првог дана узели су учешће библиотекари из Суботице, Сомбора, Инђије, Београда, Лазаревца, Пожаревца, Малог Црнића, Јагодине, Ваљева, Ужица, Чајетине, Нове Вароши, Пријепоља...

Другог дана излагање је имао Драган Роквић из библиотеке из Суботице, дајући преглед актуелног стања наступа библиотека на е-платформама у региону и указујући на потребу за Библиотечки информативни Клауд, који би био зборно место информација о дигитализованим библиотечким респозиторијумима. Вукосав Средојевић је дао информатичке аспекте ове приче, а Станиша Јошић реалне могућности ИТ логистике.

Значај овог јединственог окупљања библиотека које много помажу на своје Интернет присуство утолико је већи што је почетак рада првог Библио Инфо Клауда, који ће од 1. маја 2017. године бити доступан на интернет адреси www.biblioteke.rs.

Фотографија: Фото Никић