Десети летњи улични ерски кабаре

Летњи улични ерски кабаре као дводневна манифестација прославља 10. рођендан и као таква препозната је као истинска и културна посебност људи Златиборске регије. Значај ерског хумора као културног идентитета српског народа, препознат је и од стране Националног комитета за нематеријално културно благо Србије, тако да је 18. јуна 2012, године уписан у Листу нематеријалног културног наслеђа Републике Србије. Све ово дешава се захваљујући труду и раду запослених у библиотеци "Љубиша Р. Ђенић". Тај тим људи већ 10 година води Снежана Ђенић, историчар, директор и председник Организационог одбора Летњег уличног ерског кабареа.  Главни организатор ове манифестације је библиотека, док Туристичка организација Златибор сваке године помаже у организацији ове манифестације, а генерални покровитељ је Општина Чајетина. 

Циљ манифестације је да се после дугог и темељног истраживачког рада забави публика уз добар, здрав, проницљив, мудар, досетљив хумор. То се постиже на тај начин што из године у годину тим библиотеке бележи анегдоте и дешавања у златиборском округу, како приче оних старијих људи, тако и ове новије, савремене. И то није све, сакупљају се и чувају све оне забележене достке и помоћу аматерских група из Чајетине и глумаца Народног позоришта из Ужица, постављају на сцену или се претачу у филм. 

У претходних 9 година кроз Летљи улични ерски кабаре поред аматерске групе глумаца из Чајетине, глумаца Народног позоришта из Ужица, који на сцену и филм претачу приче који током године прикупи и обради тим Библиотеке, гостовали су и Горан Султановић са својим Кабареом, Горица Поповић, Миленко Павлов, Јелена Чворовић Пауновић, Весна Пећанац, Сузана Петричевић, позоришта из Ниша, Лазаревца, Београда... Већ осам година манифестацију прати и Бид Бенд из Зрењанина. 

Од 2009. године на идеју Рада Јовановића, афористичара, и Снежане Ђенић, директорке библиотеке, заживео је и конкурс за најбоље афоризме и најбољег афористичара. Теме су током година увек биле актуелне и разноврсне, а стизали су афоризми из Данске, Аустрије, Швајцарске, бивших Југословенских република.., па је тако овај конкурс постао међународни. Ове године на тему "Поред брига разбибрига", прву награду и петодневни боравак за две особе у Музеју старо село Сирогојно добио је Живко Вујић из Бањалуке, другу награду и продужени викенд за две особе у хотелу "Ирис" на Златибору освојио је Раде Ђерговић из Шапца, и трећа, викен за две особе у хотелу Чигота припала је Абдурахману Халиловићу из Ријеке, Хрватска. Жири у саставу: Љиљана Ракић, председница жирија, Зоран Богдановић и Мирјана Лопин Дризо су ове године бирали најбоље афоризме, а спонзори су и дародавци награда. Снежана Ђенић је уричила награде афористичарима. 

Кабаре је кренуо 4. августа у Чајетини,  са анимацијом уличних кловнова, уличних свирача, принцеза, машкара... који су забављали госте и музиком Бид Бенда који су се потрудили да дикси музиком направе добру атмосферу.

Овогодишњу манифестацију отворио је председник Општине Чајетина Милан Стаматовић. Говорећи о традицији и значају оваквих културних манифестација као и промоцији ерског хумора, Милан Стаматовић је истакао да као општина и туристичко место постајемо препознатљиви не само у Србији већ и шире у региону. 

"Општина Чајетина се прихватила трајног покровитељства ове манифестације. Тиме смо као Општина помогли у очувању нематеријалног културног наслеђа са најбољом намером да и Чајетина стекне имиџ, а Златибор задржи статус, престижне туристичке дестинације, а уједно и ласкаву титулу фестивалског града. То што се све ово поновља сутрадан  на Златибору је доказ да смо мислили и на туристе, да им пружимо још један вид забаве и добар провод на Златибору. Надам се да ће Кабаре имати дуг и успешан живот јер он одсликава специфичан дух нашег народа који има посебан смисао за комичну досетку, који приказује Ере и Златиборце као мудријаше  што се сматра највишим видом интелектуалности. Хумора, поготову ерског никад доста".

Приказан је филм "Смешна страна Златибора - специјал" који су урадили глумци Ужичког народног позоришта под искусном палицом првака Народног позоришта, Слободана Љубичића. Колажну торту као шлаг зачинили су Кристина и Владан Савић са кабареом "Брак уствари љубав" и насмејали публику. Гледаоци су могли уживати и у Кристинином предивном гласу. И наравно, музика за плес. Све ово са шармом, са доста смеха и доброг расположења.