Добитник НИН-ове награде, Драган Великић у чајетинској библиотеци

     У понедељак, 11. априла, гост Библиотеке био је двоструки добитник НИН-ове награде, Драган Великић. Ову престижну награду која се додељује сваке године од 1954. за најбољи роман године, Драган Великић је добио први пут 2007. године за роман "Руски прозор", а у јануару ове године додељена му је НИН-ова награда за најбољи роман у 2015. години и то је "Иследник". Поред ових награда "Иследник" је освојио и награде Кочићево перо и Виталову награду за 2015. годину.

     На корицама романа "Иследник" пише: "Вест о мајчиној смрти затиче писца у Будимпешти и постаје повод за отварање црне кутије, за расплитање вишеслојних прича и детективско проницање у свакодневницу времена које више не постоји. Ова књига садржи оно по чему је Великић препознатљив: савршен осећај за детаљ, језичку прецизност, бриљантно избрушен стил. Роман о мајци постаје аутопоетичка исповест али и повест о земљи и људима којих више нема."

     "Ислеђујем себе, своју породицу, градове и режиме у којима сам живео", рекао је о свом роману Великић, напоменувши да је писац иследник.

    Крећући се кроз простор и време, од Пуле до Солуна, од Првог светског рата до распада Југославије, читалац плови кроз пишчева сећања, сусрете, детињство и младост, откривајаћи да ли су сећања различита од стварности. Читаоци се сусрећу са различитим личностима. Ту су пишчева мајка, Лизета, деда Солунац...Ту су осмеси стари преко стотину година, топлина, мириси, гласови, ислеђивања на основу ствари и фотографија.  На другој страни ту су "људи са плаже" као персонификација примитивизма, себичности и бахатости. За овај роман Срђан Тешин је рекао: " Иследник храбро говори о ономе о чему бисмо радије ћутали."

     Драган Великић заиста ислеђује свет око себе, оно што заиста он постаје, разодева његову унутрашњост, али ислеђује и себе завирујући у своја надања, преиспитујући себе, колико се тога могло и да ли се могло остварити.

    О НИН-овој награди каже: " НИН-ова награда је свакако наша најзначајнија награда која битно прошири читалачку публику и изазове интерес за награђеном књигом. Не знам, сад, колко је веровати статистикама, ни како се долази до тих података, али кажу да у просеку сваки грађанин Србије прочита годишње две књиге од којих је једна НИН-ова награда. Оно што је код свих награда добро, то је да су мене као писца приближиле широј читалачкој публици, посебно је важно за роман "Иследник" за који сам ја знао да ће бити моја најчитанија књига."

    Драган Великић се осврнуо и на своја остала дела, књиге прича, есеје, монографије, интервује, романе и истакао да му је ипак, некако најдражи његов роман "Бонавиа". У разговору са присутнима у библиотеци, нагласио је да је први пут у Чајетини, да му је врло пријатно и захвалио се предивној публици, што је и записао у Књизи утисака.