Дружење песника и деце

Библиотека "Љубиша Р. Ђенић" наставља да негује дружење деце и писаца са чијим песмама се сусрећу у читанкама и школској лектири. Такво дружење је организовано, а гости су били Недељко Попадић, песник и уредник часописа "Витез", Раде Ђерговић - афористичар, и завичајна песникиња Мирјана Ранковић Луковић.

Ученици ОШ "Димитрије Туцовић" имали су прилику да слушају, али и заједно рецитују песме са једним од најпознатијих писаца за децу, Недељком Попадићем. Деца су људи у малом и тиме није речено ништа ново. Обраћајући се као себи равнима, Попадић то својом поезијом потврђује.

"Не можеш да се "спустиш" на њихов ниво. Или си дете у души или ниси. Ту нема фолирања. Ако си дете у души они то препознају, препознају искреност, ако ниси по вокацији дечји песник него пишеш само за одрасле, и то се примети. Ретки су они који подједнако добро пишу и за децу и за одрасле. Краљ свих песника и учитељ свима нама и даље је Јован Јовановић Змај, "каже Попадић. О свом часопису "Витез" каже да су при крају припреме за нови број киоји је намењен свим узрастима и који ће бити у зимском руху.

Раде Ђерговић пише афоризме за одрасле и за децу. Овај књижевни облик изражавања језгровитих, духовитих и актуелних мисли лако схватају одрасли читаоци, али је дивљења вредно када се афористичар потруди да то буде разумљиво и деци. Тај задатак био му је олакшан јер је дуго радио као учитељ, а потом у библиотеци где је наставио дружење са малишанима. Афоризме за школарце је објављивао у "Просветном прегледу", "Политици", "Новостима", књизи "Хумор и лектира" заједно са Крстивојем Милићем и "Приче мога деде" у издању "Витеза". И његово гостовање у чајетинској библиотеци је било и те како прихваћено од малишана који су се слатко насмејали на афоризме који су писани на "Ђачки рачун".

И завичајна песникиња Мирјана Ранковић Луковић је део велике књижевне породице "Витез" који је штампао њену књигу песама "Ветровима уназад". За децу пише, како каже, од када је њен син проговорио. За сада, ту поезију говори на дечјим фестивалима, док јој се песме не обједине у збирку, када ће малишани имати прилику да се више друже са овом књижевницом.

Текст преузет из "Zlatiborpress"