Хроника "Рудине и Голово: од Чиготе до Глизе" Сима Жиловића промовисана у библиотеци

Промоција другог прерађеног и допуњеног издања књиге  "Рудине и Голово: од Чиготе до Глизе" коју је написао и издао Симо Жиловић, одржана је 3. априла у библиотеци "Љубиша Р. Ђенић" у Чајетини. 

Симо Жиловић је живео и одрастао у Голову, сада живи на Златибору. До сада је објавио више књига и публикација: Основна школа у Голову (2006), Жиловићи са Златибора (2008), Коло девет сестара (2010), Хроника села Рудине и Голово (2011) и Чоловићи око Златибора (2014). 

"Човек је одувек имао жељу да сазна где су му корени", пише Симо Жиловић. То интересовање, та мисао га је водила да трага, бележи, истражује и своја писана сазнања прикупља и упакује у хронике.

"Велики је то посао. Трагао сам, причао са људима, рођацима, копао по архивима, личним документима. Суочавао сам се са малим бројем проверених историјских чињеница, јер знате како се усмено углавном, све преносило са колена на колено. Али упорност се исплатила. Дођем до једног документа који ме одведе даље до неког другог још значајнијег и тако идете напред, повезујете, проверавате, бележите и ето једног значајног записа, хронике."

И не само као аутор горе наведених књига, већ је Симо Жиловић помогао многим породицама и фамилијама да открију одакле потичу, ко су били родоначелници њихових породица, ко је понео први то и то презиме, зашто су остали овде и одакле су дошли... Како сам признаје да је гро времена скупљајући податке провео у матичној служби Општине Чајетина. Рад само на хроници: " Рудине и Голово: од Чиготе до Глизе" трајао је више од 6 година. Прво издање ове књиге било је 2011. године и ту књигу је радио заједно са Драгутином Жиловићем и за веома кратко време од издања  наишла је на веома позитивне критике од стране читалаца и становника Златибора. Сви су пожелели примерак ове књиге за своје библиотеке. То је био начин да приближе и покажу својим потомцима оно што су њихови прадедови доживљавали и проживљавали вековима уназад. 

Говорећи као рецезент о овој хроници Сима Жиловића, професор историје Милисав Ђенић истиче да се у последње врема јавља већи број писаца, који након обимних истраживања објављују књиге о својим фамилијама, о својим родним грудама, са темељно обрађеним родословима. На тај начин они су се одужили свом народу и завичају. Захваљујући оваквим издањима, препуним етнографских и историјских података, будуће генерације се упознају са својим породичним стаблом, сазнаће ко су, одакле су, знаће да најпре цене себе да би могли да цене друге. 

Када се први пут појавила ова хроника 2011. године наишла је на изузетно позитивне критике од стране читалаца и становника Златибора, првенствено села која су у самом наслову. Сви су тада пожелели књигу за своју кућну библиотеку. То се дешава и са другим, проширеним издањем хронике "Рудине и Голово: од Чиготе до Гизе" која је изашла из штампе 2017.године јер садржи и нове податке које је Симо Жиловић забележио.