Изложба "Армијски ђенерал Крста Смиљанић" ауторке Снежане Ђенић у Италији

Изложба "Армијски ђенерал Крста Смиљанић", историчара и директорке библиотеке, Снежане Ђенић била је изложена од 24. до 29. септембра у сали Српске православне цркве Светог Спиридона у Трсту. 

Изложба посвећена Крсти Смиљанићу, великом ђенералу и стратегу, човеку који се правом са сврстава у ред знаменитих Срба 20 века, дело је аутора Снежане Ђенић, историчарке која је један од најистрајнијих и најдетаљнијих истраживача историјске баштине златиборског краја. Као таква, изложба је имала велики одјек и у самом Трсту, па не чуди велики број посетилаца.

Изложба је отворена у суботу, 24. септембра у присуству конзула Републике Србије, Љубомира Мирковића, председника Правосласвне црквене општине Трст Златимира Селаковића, представника делегације општине Чајетина и великог броја људи српске заједнице у Италији и самих Италијана.

Отварајући изложбу Снежана Ђенић је рекла:

"Велику привилегију, част и задовољство представља могућност да у овом велелепном храму који сведочи о историјском значају српске колоније у Трсту, презентујемо део културно - историјске баштине златиборске регије, кроз културу сећања на прослављеног и знаменитог ђенерала из Првог светског рата, Крсту Смиљанића.

Тиме обележавамо и страдања у Великом рату, првом и највећем глобалном војном сукобу два савеза држава у дотадашњој историји човечанства у коме је и српски и италијански народ поднео до тада незапамћене жртве. Србија је преживљавајући своју голготу изгубила милион и двеста шездесет хиљада људи, што представља 28% од целокупног броја становништва.

Због тога вечерас, на овом месту, месту сећања имам потребу да поменем и примере велике солидарности и пријатељства српског и италијанског народа када је италијанска морнарица спашавала српске војнике и цивиле који су се повлачили преко Албаније. Сведочанство о томе и данас стоји исписано на табли у луци Бриндизи. Наша захвалност је дубока", истакла је Снежана Ђенић.

На отварању изложбе присутнима се обратио и председник Скупштине општине Чајетина, Милоје Рајовић, који је истакао да су овом изложбом отворена врата за сарадњу Трста и Чајетине, не само у области културе већ и туризма и привреде.