Изложба "Армијски ђенерал Крста Смиљанић" у Београду

      Библиотека града Београда у сарадњи са библиотеком "Љубиша Р. Ђенић" из Чајетине приредила  је изложбу "Армијски Ђенерал Крста Смиљанић" ауторке Снежане Ђенић, историчара и директорке Библиотеке у Чајетини. Изложбу је отворила 25. децембра 2012. године, Јасмина Нинков, директорка Библиотеке града Београда. Представљена су архивска документа и фотографије које приказују живот и дело ђенерала Крсте Смиљанића.

     Армијски ђенерал Крста Смиљанић је знаменита личност у историји Србије 20. века. Он је елитни војни стратег и личност која је допринела ослобођењу и уједињењу југословенских народа. Био је велики војсковођа, али је подједнако успешно обављао и послове политичара и дипломате. Својом стручношћу, способношћу и оданом служењу отаџбини стекао је високе војне положаје. Био је ордонанс официр краљу Милану и краљу Александру Обреновићу и блиско је сарађивао са краљем Александром Карађорђевићем. Добитник је одликовања Таковски крст и три Карађорђеве звезде.Крста Смиљанић је рођен у златиборском селу Љубишу 1868. године. Завршио је Војну академију у Београду 1896. године. Због својих изузетних способности одмах је био преведен у ђенералштабну струку. Провео је годину дана на усавршавању у Руану у Француској. Пред Балканске ратове војвода Путник га ангажује за најближег сарадника у Главном ђенералштабу. У Првом светском рату Крста Смиљанић руководи Дринском дивизијом. Између два светска рата обављао је многе дужности: био је шеф Војне мисије у Љубљани, командант Дравске дивизијске области, командант Треће армијске области у Скопљу и Друге армијске области у Сарајеву. Био је Бан Зетске бановине. Ђенерал Крста Смиљанић добитник је 35 одликовања, од којих 15 страних. Године окупације, за време Другог светског рата, провео је у кућном притвору у свом стану у Београду све до своје смрти 14. маја 1944. године.

У библиотеци "Љубиша Р. Ђенић" у Чајетини налази се спомен збирка ђенерала Крсте Смиљанића, а поводом обележавања 90. годишњице пробоја Солунског фронта, на Краљевом тргу, у центру Златибора,14. септембра 2008. године, у присуству потомака ратника и бројних делегација, откривен је монументални бронзани споменик великом војсковођи на коме је уклесан текст: "Слобода има лица оних који су за њу живот дали."

Фотографије преузете са Интернет страница