Изложба" Армијски ђенерал Крста Смиљанић" у Ужицу

 

    

    

   Поводом Стогодишњице од почетка Првог светског рата, у организацији Градског одбора Удружења војних пензионера града Ужица, у сали Градског културног центра Ужице, 15. јуна 2015. године одржано је предавање и отворена изложба посвећени Четвртом пуку Дринске дивизије и генералу Крсти Смиљанићу.

   Предавање на тему "Дринска дивизија и Четврти ужички пук у Првом светском рату" одржао је професор др Небојша Дамњановић из Историјског музеја Србије износећи занимљиве детаље. Између осталог, осврнуо се и на мало познате чињенице о ужичком Четвртом пуку, приликама и дешавањима пре, непосредно, током и после Првог светског рата, подвлачећи: "Прича о Четвртом пуку је прича о нама самима, о нашем непосредном пореклу", рекао је Дамњановић.

    Историчарка и виши кустос, ауторка изложбе фотографија и докумената " Армијски ђенерал Крста Смиљанић", Снежана Ђенић говорећи о Крсти Смиљанићу осврнула се на саму суштину личности Крсте Смиљанића као војног стратега и човека који је положај у војној хијерархији постигао искључиво својим залагањем, радом  и часном службом свом народу и отаџбини, завршивши речима: " Ово је мали дуг за његова велика дела и потврда да српски народ не заборавља своје велике синове."