Изложба чланова УЛУПУДС-а "Формат мали"

У среду, 9.октобра 2013. године, у сали Библиотеке отворена је изложба под називом "Формат мали" чланова УЛУПУДС-а (Удружења ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Србије).

Удружење ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Србије основано је 1953.године. Иницијативу за оснивање покренули су истакнути уметници, чланови Секције за примењену уметност Удружења ликовних уметника Србије (УЛУС-а), академик Иван Табаковић, Михаило Петров, Бранко Шотра и Ђорђе Крекић.

Захваљујући ентузијазму, ангажовању бројног чланства и самосталним уметницима, важном креатору укупне културне сцене, удружење је у знатној мери допринело афирмацији и развоју свих грана примењене уметности и дизајна у Србији.

"Као и сваке од претходних шест година, уметност саму себе освежава, понуђени садржаји се допуњују, чула посматрача реагују. Сведочећи о времену и уметности, доказујући краетивност и личну визију уметника као и универзалност уметничког надахнућа, изложба Формат мали игра важну улогу у развоју и формирању уметничких утицаја на културне конзументе. Постајући традиционална, већ седму годину за редом, својим егзистирањем, Формат мали доказује властиту уметничку величину као и стваралачку снагу уметника скупљених да у оквиру малог, интимног формата презентују стваралачке способности и своје идеје, поетике и надражаје испоље на ограниченом, односно, мањем пољу. Остварујући се у разним темама и техникама као што су графика, илустрација, тродимензионални радови, као и класично сликарство, ови сликари и њихова дела, њих 57 ове године, приказују се публици сопственим вредностима и личним ликовним квалитетима...", каже аутор текста у каталогу који прати изложбу.

Историчар и директорка Библиотеке, госпођа Снежана Ђенић, је говорећи о изложби, истакла: "Седма година постојања ове покретне путујуће изложбе Формат мали која представља приказ стваралаштва сликарско - графичке секције УЛУПУДС-а упућује на креативност и богатство њихових преокупација и трајања, један широк спектар интересовања уметника за све појаве и односе који карактеришу савремени свет и уметника у њему. Настајући као слободни избор самих аутора што говори о једном специфичном, критичком односу уметника према сопственом делу услед разноврсности тема и техника у једној посебној допадљивости Малог формата представља изузетан естетски и едукативни доживљај и својеврсни мозаик слободне ликовне мисли. Ова изложба је један посве озбиљан уметнички напор и манифестација основних уметничких начела групе аутора, а како се овде ради о репрезентативном струковном удружењу истовремено може бити и показатељ у ком правцу иде савремена српска ликовна уметност.

Будући да је уметност стање духа, свести, савест човечанства једна оваква изложба у оквиру малог, интимног формата поред величине и раскоши талента који је презентује и доживљаја лепог уистину јесте права слика духовне климе и оцена тренутне ликовне стварности."

Изложбу је отворила госпођа Неда Јевремовић, музејски саветник Народног музеја из Београда, која је том приликом рекла да "изложба која је данас пред нама представља значајан фактор у развоју културе у нашој земљи. Она представља један значајан културни догађај на културној мапи Србије у том едукативном смислу развоја, не само ликовне уметности него уметности уопште. Обзиром да је култура једна изузетно важна спона између различитости развоја културе с једне стране, а с друге стране поштујући и негујући своју културу ми преко оваквих културних догађаја можемо да пратимо смернице развоја не само ликовне уметности, него и уметности уопште. Такође можемо да сагледамо у ком правцу иде развој културе у нашој земљи, а с обзиром да култура представља темељ сопственог идентитета и развоја друштва уопште, ми можемо да будемо поносни што имамо врло често прилике да имамо овакве културне догађаје јер они сами по себи говоре која су то досадашња уметничка достигнућа у култури и да управо та размена различитости тих културних догађања чине једну средину богатијом, али и да схватимо где је нама место у том глобалном развоју културе уопште у Европи и свету."