Изложба "Драгољуб Јовановић - професор, политичар и опозиционар"

 

 

Изложба Библиотеке града Београда и Правног факултета у Београду под називом "Драгољуб Јовановић - професор, политичар и опозиционар"  отворена је у галерији специјалне болнице "Чигота" на Златибору у сарадњи са Библиотеком "Љубиша Р. Ђенић" из Чајетине.

Аутори каталога и изложбе су професор Правног факултета, др Јовица Тркуља и библиотекар Библиотеке града Београда, Олга Красић - Марјановић. Током изложбе организована је трибина "Драгољуб Јовановић - живот за слободу без страха" на којој је поред аутора поставке говорила и Мирјана Црнчевић.

Драгољуб Јовановић (1895-1977) је завршио основну школу У Пироту, гимназију у Београду, а докторске студије у Паризу 1923. године. На Правном факултету у Београду изабран је 1924. за доцента, а 1926. за ванредног професора. Залагао се за социјалну правду и решење сељачког питања. Због својих политичких убеђења 1932. године је осуђен на издржавање затворске казне и отпуштен са универзитета.

Један је од оснивача Групе за социјалну и културну акцију, активно се ангажовао у борби против фашизма. Време окупације је провео у Београду  и после ослобођења 1945.године поново је почео да предаје на Правном факултету у Београду. Наставио је да се бави политиком и био је секретар Народног фронта Народне Републике Србије и посланик у Скупштини Србије.

Залагао се за парламентарну демократију и вишепартијски систем. Био је одлучни противник комунистичке диктатуре и колективизације сеоског поседа због чега је удаљен са факултета јула 1946. и октобра 1947. осуђен на девет година робије. Након изласка из затвора живео је у изолацији посвећен писању успомена на свој политички живот и одсликавању портрета људи са којима се током деценија сусретао на политичкој сцени.

Изложба ће на Златибору бити отворена до 11. августа 2013. 

фото: Драган Никић