Изложба графика Александра Девића

У уторак, 29. јануара, у сали Библиотеке "Љубиша Р. Ђенић", отворена је Изложба графика, аутора Александра Девића.

Изложбу је отворила Снежана Ђенић, директор Библиотеке "Љубиша Р. Ђенић", која је овом приликом истакла велико задовољство што смо угостили изузетног и несвакидашњег уметника као што је Александар Девић.

Александар Девић је рођен у Београду. Средњу Уметничку школу завршио је у Нишу, а Факултет примењене уметности у Београду 1978. године. На истом факултету магистрирао је 1998. године, на одсеку графике.

Радио је у средњој уметничкој школи Ђорђе Крстић, неколико година предавао је на Факултету ликовне уметности и био директор Галерије савремене  уметности у Нишу. У овој установи сада ради као сарадник службе Интернет комуникација.

Учесник је и бројних колективних изложби у земљи и иностранству. Самостално је излагао у Србији и Грчкој.

Више стотина Девићевих графика и слика налази се у приватним колекцијама у Грчкој, Немачкој, Италији, Холандији, Данској, Француској и Америци.

Члан је Урдужења ликовних уметника Србије од 1986. године.  Добитник је  многих значајних награда, признања и похвала.

Аутор изложбе, такође је поздравио чајетинску публику, објашњавајући да је његово сликарство разнолико и да је то што виде у оквиру ове изложбе, представља само један сегмент његовог стваралаштва.

Можда, најбољи начин да се опише уметност Александра Девића, јесте у речима ликовног критичара Милета Тасића који каже да овај уметник на најбољи начин следи онај, тако оригиналан и незаобилазни „далијевски“ надреализам, нудећи нам и нешто ново.

Публика ће моћи да види изложбу у сали библиотеке до половине фебруара.