Изложба "Магија боје и потеза" - Божидар Ковачевић

 

 

 

 У просторијама библиотеке "Љубиша Р. Ђенић", у уторак 14. маја 2013. године, отворена је изложба слика Божидара Ковачевића, једног од доајена српске и ужичке ликовне сцене, под називом "Магија боје и потеза". Реч је о циклусу портрета који су инспирисани породицом, женом, пријатељима, колегама, људима из села и из Доброселице, случајним пролазницима и низу аутопортрета.

Многобројну публику на самом почетку поздравила је, историчар и директорка библиотеке, Снежана Ђенић речима: "Велики сликар, Божидар Ковачевић, је иза себе оставио изузетно дело и маниром великог мајстора обележио српску ликовну сцену. Сматрајући да уметност мора да носи једну дубоку веру у живот, у људе, у љубав...да човек треба да слика онако како дише, да осећа средину у којој живи, приближио нам је саму суштину свог стваралаштва. Било је то питање дубоког посвећења..."

Велики поштовалац лика и дела Божидара Ковачевића, песник Радомир Андрић, је отворио изложбу и том приликом рекао: " Божидар Ковачевић је поседовао моћ старих мајстора да продре у невидљиво и извуче интиму на осликаном лицу, а све то је обасјавао зраком, без којег не би уметност надвладала просто занатство. Неуморно је правио скице и ловио интиму, у првом трену само њему разумљиву, а касније и посматрачу који у том експресивном лову проналази и део свог естетичког задовољства. Портретирао је суседе, сроднике, пријатеље, златиборске чобане, кириџије, радознале посетиоце своје галерије на Боровој Глави и атељеа изнад Раковице, по ликовним колонијама, у предаху, из прикрајка у ресторану или на неком другом месту... Понекад је трагао и за својим аутопортретом, у самотности, пред неподмитивим огледалом. И увек на дрги начин - трагом непоновљиве другости и емотивних посветница. Том његовом дару и уметничкој чаролији дивимо се сваки пут изнова - знајући да је сачувао део и нашег постојања у својој ризници дружељубља."

Изложбу чине 33 портрета и 13 аутопортрета нашег великог уметника, ремек дела која упућују на целовито сагледавање стила, преокупације и стваралаштва једног од највећих сликара ужичког краја.

Божидар Ковачевић је рођен 27. октобра 1934. године на Златибору, на Боровој Глави, а умро 26. новембра 2010. године у Београду. Основну школу је завршио у Доброселици. Гимназију похађао у Ужицу, Београду и Крушевцу, где је матурирао 1955. године. Академију ликовних уметности и магистарске студије завршио у класи Ђорђа Андрејевића Куна и Љубице Цуце Сокић 1961. године. Студијска путовања: Француска, Италија, Португал, Мароко, Немачка, САД. Излагао самостално у Србији, Југославији, Француској, Египту, Немачкој, САД, Белорусији...Добитник је више значајних награда, признања и похвала.

 

фото: Драган Никић