Изложба "Светлописом кроз прву српску ваздушну бању" аутора Снежане Ђенић - хотел "Мона" Златибор

 Свечаном академијом, синоћ је у конгресној сали хотела "Мона" обележен јубилеј 120 година од организованог бављења туризмом на Златибору. Овај датум, 20. август узима се као почетак развоја туризма, будући да је краљ Александар I Обреновић тада посетио Златибор и у наредном периоду донирао значајна средства од којих је направљена монументална чесма, која је данас заштитни знак Златибора и на којој стоји име краља Александра Обреновића.

Овим поводом публикована је и монографија "Светлописом кроз прву српску ваздушну бању" аутора Снежане и Милисава Ђенића, а гости на академији су могли видети и изложбу Златибор на старим фотографијама коју је приредила Снежана Ђенић историчар и директорка Библиотеке. Циљ аутора је био да се представи Златибор са његовим лепим пределима из прошлости путем сачуваних веродостојних докумената који су нам у наслеђе оставили многи познати и непознати, а тако вредни светлописци, као и специфичне одлике појединих туристичких насеља насталих с краја деветнаестог и почетка двадесетог века. Ово је јединствена хроника Златибора прошлог века у сликама, онако како га је видело магично око фотоапарата. 

Изложбу чини 85 фотографија коју је аутор што детаљније анализирала и уз доста труда и залагања извршила идентификацију лица, предела и времена у коме је настала свака фотографија да би се расветлила прошлост златиборских крајева.

Мало ко зна да су на ову нашу златну планину долазили и боравили: краљ Александар Обреновић, Петар Први Карађорђевић, и престолонаследник Ђорђе, политичари и министри као што су Милан Ђ. Милићевић, Милан Грол, Алекса Поповић, Мехмед Спахо, Љуба Ковачевић, Милан Стојадиновић, Миша Трифуновић, Андра Станић, књижевник Јован Дучић, др Драгиша Ђурић, генерали Миливоје Јоксимовић и Милутин Недић... 

 

фото: Драган Никић