Књижевно вече Ангелине Тимотијевић

        У сали библиотеке "Љубиша Р. Ђенић", 5. децембра 2012. године, Лара Ђорђевић која пише под псеудонимом Ангелина Тимотијевић, представила је две своје књиге: "Има ствари које се никада не смеју учинити" и "Да чувамо славу и част великих предака". Прва књига је објављена 2009. године, а друга 2011. у издању издавачке куће Добра књига из Београда.

        У топлој, романтичној атмосфери, уз мирис ванилица и чаја, Лара Ђорђевић заједно са библиотекарком Љиљаном Ракић, вратила нас је у стари Београд, у доба Мајског преврата. Кроз разговор, присутни у библиотеци, упознали су Ленку Николић, девојку из угледне, старе београдске породице и запловили са њом на пут у коме Ленка решава своје дилеме, сурове злочине који у то време не заобилазе никога, али  је истакнуто и да је ово прича и о истинском пријатељству, узаврелој крви, љубави... 

        "Белгијанци су имали Херкула Поароа, Британци Шерлока Холмса, а Србија Ленку. Ваше романе би могли да сврстамо у детективске, али их они превазилазе својом формом и садржином, литерарном вредношћу, а посебно моралним, па и патриотским порукама" - констатовала је Љиљана Ракић. Лара Ђорђевић је истакла да је инспирацију за причу нашла у претраживању старих слика Београда, историјских дешавања 1903. године и стварних историјских ликова, као и у лику и сећању њене баке. То је био дуг истраживачки рад, копање по архивама, а онда је уследило сновиђење, живљење и проживљавање, рађање приче која је морала да се преточи на папир.

         Министар  културе, Братислав Петковић је, износећи своје мишљење о романима Ларе Ђорђевић, написао: "Читалац се врло удобно смешта у београдске салоне онога доба, где мирише јоргован, пије се домаћи чај, воде се фини пристојни разговори, све одаје грађанску идилу иза које се ваљају крупни историјски догађаји, који ће ускоро уследити. Писац мајсторски мири грађанску идилу и готово трилерски заплет, што представља потпуно нови поступак у нашој литератури."

         Ауторка нам је открила да полако сазрева и трећа прича о Ленки, и да ће на тај начин заокружити дешавања са почетка двадесетог века.

           

                                                                                  Фотографија : Драган Никић