Књижевно вече и изложба "Милош Црњански - 120 година од рођења"

У петак, 1. новембра 2013. године, у сали Библиотеке, одржано је књижевно вече и изложба под називом "Милош Црњански - 120 година од рођења".

Милош Црњански (Чонград, 26. октобар 1893. - Београд, 30. новембар 1977.) био је српски књижевник и један од најзначајнијих стваралаца српске литературе XX века. Истакао се као песник, приповедач, романсијер и публициста. Бавио се и ликовном критиком.

 

Присутнима се најпре обратила библиотекар Љиљана Ракић, која је на самом почетку поздравила све посетиоце ове књижевне вечери и изложбе и између осталог рекла да " историја књижевности, а и многи савременици сматрали су Милоша Црњанског револуцијом у поезији и роману. Говорили су да је његово умеће за поетске речи непоновљиво, јер их нико није нашао тамо где их је нашао Црњански..."

У наставку вечери, ученице Бранка Златић и Марија Брковић су рецитовале стихове Црњанског, а затим је професор српског језика и књижевности и завичајни песник, Јагода Јеремић, говорећи о Црњанском, присутнима навела нека мање позната дела овог великог књижевника.

Госпођа Олга Красић Марјановић, библиотекар саветник у Библиотеци града Београда, је нагласила да је библиотека у Чајетини једна од најлепших у Србији и да јој је посебно драго што је ова изложба организована у исто време када и изложба у Народној библиотеци Србије. Одржала је краће предавање о животу и делу Милоша Црњанског, праћено мноштвом фотографија и докумената из пишчеве богате заоставштине, а затим је отворила изложбу "Ламент над Београдом" посвећену истоименој песми коју је он сматрао својом "лабудовом песмом".


На крају, публика је могла да погледа филм из архиве РТС-а који је снимљен неколико месеци пред његову смрт, као и изложбу књига Милоша Црњанског које Библиотека поседује.